Pasterizované mléko jako původce osteoporózy a rakoviny

                   

Už od dětství slýcháme, že musíme pít dostatečně mléko, abychom byli zdraví a rovněž naše kosti byly silné a dobře se vyvíjely. Tyto závěry jsou sice platné, ale jenom v případě neupravovaného „syrového“ kravského mléka, nikoliv pro patoky kupované v obchodě v krabicích v akci za 10 Kč kus. Za tuto výhodnou cenu si domů odnášíte pasterizované mléko, které ve své podstatě už ani mlékem není. Neobsahuje téměř nic pro naše zdraví, přičemž naopak může způsobovat problémy s kostmi a obecně zdravím. Tento výsledek vzešel na základě mnoha výzkumů a studií, které se dlouhodobě věnovali účinkům mléka na lidské zdraví.

Studie o mléce a jak je to doopravdy

Asi největší studie byla provedena ve Švédsku – probíhala zde na poměrně velkém vzorku žen i mužů po téměř dvacet let. Během této doby bylo zjištěno následující:

  • Jedinci konzumující více mléka, byli náchylnější k úmrtí až dvojnásobně.
  • Ženy, pijící denně přibližně tři sklenice mléka, měly o 16% vyšší pravděpodobnost, že si zlomí nějakou kost.
  • U jedinců, pijících více pasterizované mléko, docházelo častěji k osteoporóze.
  • Jedinci pijící neupravované kravské mléko, měli vyšší hustotu kostí.
  • Lidé, pijící pasterizované mléko, měli v moči více zánětlivých molekul.
  • Díky pasterizovanému mléku bylo urychleno stárnutí pleti.
  • Pasterizované mléko obsahuje látku, která je jedním z nejsilnějších spouštěčů rakoviny.
iMléko pijeme už od dětství a to má své důsledky.

Jak pasterizace mění mléko

Pasterizace je postup konzervace potravin, který byl objeven už v 19. století. Podstata této metody spočívá v krátkodobém zvýšení teploty, která zničí všechny škodlivé mikroorganismy. Jelikož nedochází k převařování, ale jenom zahřívání, kvalita potravin by se neměla měnit. Ale opak je pravdou. Bylo zjištěno, že po procesu pasterizace v mléku zůstane jenom uhličitan vápníku, který je zbaven svého chelátového činidla. A v takové formě ho naše buňky nejsou schopny absorbovat. A nepomůže jim s tím ani fosfatáza enzymů, protože ta je během pasterizace zničena rovněž. Důsledek toho tělo postrádá vápník, který si bere z jediného našeho přirozeného zdroje. A tím jsou kosti a jiné tkáně. Důsledkem je:

  • osteoporóza neboli řídnutí kostí
  • zvýšená dráždivost a křeče ve svalech
  • nevrlost
  • nespavost
  • problémy s pamětí a koordinací
  • deprese

Především osteoporóza je velmi běžná v západních zemích, jako je například USA, Kanada, Švédsko, Norsko, Austrálie, Nový Zéland, apod. Jedná se především o ty státy, ve kterých je mléko od dětství prezentováno jako zdroj vápníku.

Proč je dnes pasterizace prováděna a o co všechno nás obírá

Skalním důvodem, proč se dnes pasterizace provádí, je nutnost upravovat mléko do poživatelné podoby. Když je totiž vyprodukováno krávami, je špinavé, plné hnisu a bakterií. Proto prochází „očištěním“ v podobě pasterizace, díky které by tyto škodliviny měli být odstraněny. I přesto pasterizované mléko, ale obsahuje vysoké procento střevních a fekálních bakterií. Pasterizace spoustu důležitých látek zničí, kromě těch, co bylo výše napsáno, je to například ještě vitamín C, vitamíny skupiny B, mléčné enzymy, bílkoviny, prospěšné hormony, apod. A z tohoto důvodu je lepší volit buď mléko přímo kravské neupravované, nebo mléko z různých plodů, jako jsou kokosy nebo ořechy.

iMléko z mlékáren je ve své syrové podobě plné škodlivin.
Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články