Nevěřte všem radám ohledně stravování, nejen používání mořské soli je fáma

                   

Také se vám občas zdá, že co člověk, to odborník na výživu? Všichni vám rádi rozdávají nevyžádané rady a mnohdy jde o fámy.

Jedna z rad je kupovat pouze to nejnutnější. Tedy prakticky nakupovat jen po obvodu obchodu. Ano, ale pokud bychom nakupovali pouze po obvodu obchodu, nikdy bychom si už nekoupili plechovku rajčat, hnědou rýži nebo třeba fazole. Ano, obecných duch této rady je v pořádku – nakupujte hlavně čerstvé suroviny. Ale nelze vynechávat prostřední uličky, kde najdete spoustu potřebných surovin. A jaké jsou další neucelené či špatné rady?

Používejte mořskou sůl

Často je doporučené vyměnit klasickou sůl za mořskou kvůli sodíku. Jaké překvapení, že na hmotnost má mořská i kuchyňská sůl velmi podobné množství sodíku. Některé mořské soli mají hrubá zrna, pokud bychom tedy porovnávali množství na jedné lžičce nebo v jednom šálku, zřejmě bude množství sodíku menší, ale to proto, že se hrubých zrn nevejde tolik jako jemných. Váha mořské soli v hrníčku jet tak nižší. Co se týká množství sodíku, jde tedy o omyl.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Další démonizovanou potravinou jsou banány. Traduje se, že banány obsahují mnoho cukru. Středně velký banán obsahuje zhruba stejné množství cukru jako střední jablko nebo hruška. Ovoce obsahuje přírodní cukr zvaný fruktóza. I přesto je ovoce zdravé, protože kromě fruktózy nabízí i vitamíny, minerály a vlákninu. Banány jsou navíc poměrně levné a dostupné. Existuje spousta jiných možností, jak ve stravě omezit cukr, banánů se rozhodně nevzdávejte.

Nejezte bílá jídla ani lepek

Ano přechod z bílého pečiva na celozrnné je velmi moudré, ale vyhýbat se všem bílým potravinám je nesmysl. Mezi takové patří například i brambory. A ty jsou, jak je známo, skvělým zdrojem vitamínu C a vlákniny. Další bílou potravinou je třeba květák, který je nabitý sloučeninami, které bojují s chorobami. Dokonce i cibule a česnek mají pro vaše tělo přínos. Barva tedy rozhodně není indikátorem toho, co je a není zdravé.

iZdroj fotografie: Pixabay

Existují lidé, kteří skutečně potřebují jíst bezlepkovou dietu, včetně těch s diagnostikovanou celiakií, autoimunitním onemocněním, které postihuje přibližně jedno procento populace. Ostatní lidé mohou mít citlivost na lepek a bez něj se budou cítit lépe. Pro nás ostatní není lepek škodlivý a nemusíme se mu vyhýbat. Lepek pomáhá chlebu stoupat a zrna obsahující lepek, jako je chléb a těstoviny, dodávají vlákninu a další klíčové živiny. A bezlepkový životní styl je těžké zvládnout – není to nutné, pokud to opravdu nepotřebujete.

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články