Těchto 9 potravin určitě nekupujte, jinak si zaděláváte na zdravotní potíže

                   

Zdravý životní styl je všude. Promítá se do pracovních návyků, do našich nákupních seznamů, dětem se cpe do hlavy ve škole, vidíme ho v časopisech i médiích. Mnoho z vás už jistě podlehlo a vyřadilo na základě doporučení mnoho potravin ze svého jídelníčku, takové brambůrky, čokoládové tyčinky, hamburgery, hranolky a další už rozhodně nejsou běžnou součástí našeho života. Nejenom zde výčet nezdravých potravin ale končí, existují ale i takové, do kterých byste to neřekli. Podívejte se na náš seznam, abyste věděli, kterým potravinám se v zájmu zachování zdraví máte zdaleka vyhýbat v supermarketu.

  1. Hroznové víno

Samy o sobě hrozny nejsou škodlivé. Ale jako mnoho potravin mají velmi krátkou dobu trvanlivosti, proto je nutné je jíst okamžitě, jakmile si je přinesete domů. To ale pro obchodní řetězce představuje problém, protože potřebují hrozny třeba i delší dobu skladovat, než je prodají. A proto se snaží uměle a chemicky prodloužit datum jejich expirace. Dávejte si na hroznové víno proto raději pozor a především pokud není sezóna ho ani nekupovat.

  1. Ryby v konzervách

Jistě jste si všimli, že rybičky uchovávané v plechovkách jsou vždy v oleji nebo jiném konzervačním přípravku. Je to z toho důvodu, že ryby mají velmi krátkou dobu trvanlivosti a toto je jediný způsob, jak je udržet v pořádku. Tedy alespoň do jisté míry. V plechovkách k nim často bývá přidáván hexamethylenetetramin, což je chemická látka, jež je dokonce v některých státech pro svou toxicitu zakázaná.

iRyby musí být naložené v oleji, aby vydržely déle.
  1. Krabí tyčinky

Ačkoliv se jedná o velmi levnou a snadno aplikovatelnou položku do salátů a domácího suši, tyto tyčinky neviděly kraba ani z rychlíku. Ve skutečnosti se jedná o velmi výrazně cukrem, barvivy, zesilovači chuti a dalšími látkami vylepšené broušené filety bílých ryb. Ty ještě mnohdy bývají doplněny lepkem, škrobem nebo bílky. Z tohoto paskvilu se můžete dočkat nadváhy nebo mírné otravy, protože často nebývá tato potravina správně skladována.

  1. Černé olivy

Pravdou je, že žádné černé olivy neexistují. Alespoň v přírodě ne. Po dozrání jsou olivy maximálně tmavě fialové ale nikdy ne vysloveně černé. Tuto barvu nebarvu získávají barvením, které sice v malých dávkách není nebezpečné, ale přesto se jedná o chemickou látku, kterou není radno jíst nezřízeně.

iŽádné černé olivy neexistují. Barvu mají od barviv.
  1. Gumoví medvídci

Říká se, že gumoví medvídci jsou skvělí na kloubní problémy a rovněž pomáhají zahánět deprese. Jsou velmi oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých po celém světě. Dnes už je jejich výroba ale trochu jinde, než byla dříve. Želatina z prasečí kůže nahradila přírodní pektin a barva je dodávána barvivy a zesilovači. Některé druhy medvídků či jiných želatinových bonbónů, mohou obsahovat oxid siřičitý, který je ve větších dávkách silných alergenem.

iPřekvapí vás, které potraviny byste raději neměli jíst.
  1. Polevy všeho druhu

Doma si zvládneme vyrobit polevu z cukru, mléka, bílků, citrónu nebo třeba čokolády a kakaa. Jídlu to dodá nejen hezčí vzhled, ale také zajímavější chuť. Bohužel výrobci potravin z těchto důvodů polevu nepoužívají. Ve většině případů se jedná o snahu zakrýt například obsah sušenek nebo bonbónů či pečiva, apod. Tyto polevy jsou plné syntetických dochucovadel, aby měly nějakou chuť, a barviv, aby nějak vypadaly. Nic dobrého pro naše tělo.

  1. Kukuřičné lupínky

Nejenom u nás jsou kukuřičné lupínky synonymem zdravé snídaně. Posnídat je s mlékem nebo dalšími doplňky se rovná vyrovnaná snídaně, která nás udrží fit. Faktem ale je, že se jedná o marketingový trik. Kukuřičné lupínky obsahují vysoké procento cukru a oleje, přičemž během jejich výroby jsou jednotlivými procesy včetně smažení z nich odstraněny všechny vitamíny. Nejenom, že vám mohou v důsledku způsobit cukrovku, ale také po nich budete tloustnout.

iKukuřičné lupínky jsou samý cukr.
  1. Uzené potraviny

Uzené makrely, uzené maso, uzené sýry. Když si je připravíte doma, bude vám to trvat poměrně dlouho, než se tradičním způsobem vyudí a získají svou charakteristickou příchuť. Ačkoliv mnoho výrobců to na obalu neuvádí, jejich postupy jsou mnohem rychlejší a pro naše tělo i nebezpečnější. „Uzení“ probíhá formou kapalného kouře, což znamená, že se na jídlo pustí nezdravé chemikálie, které posílí chuť, aroma i podobu. Pokud opravdu máte rádi uzené potraviny, vybírejte si ty, které prošly poctivým uzením.

  1. Červené fazole

Červené fazole ve své přírodní podobě jsou jistě pořád lepší volbou než fazole již hotové v omáčce s konzervačními látkami až po víčko. Důležité ale je, abyste věděli, jakým způsobem máte s fazolemi nakládat. Je nutné je dostatečně dlouho vařit, a ještě lépe před vařením namáčet, jinak mohou být toxické a obsahovat přírodní škodlivé látky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články