Škodíte svému zdraví a ani o tom nevíte. Vyvarujte se těmto činnostem, které během dne děláte automaticky

                   

Spoustů věcí během dne děláme automaticky, aniž bychom nad nimi více přemýšleli. Po příchodu do práce si uděláme kávu a špinavý hrníček pak necháme odmočit do konce pracovní doby. Cestou domů nakoupíme do ekologické tašky a po příchodu domů rovnou necháme zmrzlé maso vyndané, aby stihlo rozmrznout do dalšího dne. Že se v mnoha těchto činnostech poznáváte? A že vám na nic nepřijde nic špatného? Potom si přečtěte, jak hodně svému zdraví můžete takto škodit.

Tohle už NIKDY nedělejte

Ačkoliv mnoho níže zmíněných věcí děláme proto, že si myslíme, že je to pro nás dobré nebo pro životní prostředí, opak je pravdou. Podívejte se, co už byste raději neměli nikdy provozovat.

  1. Opakovaně používat na nákup stejnou tašku

Ekologicky vzato je hezká myšlenka, chránit životní prostředí opakovaným nakupováním do stejné tašky nejlépe z látky. Jenomže v takové tašce se drží skoro 100% bakterií. Obzvlášť v případě zakoupení zmrzlého masa nebo ryb, ze kterých se mohou škodliviny šířit na další potraviny, které pak budete přímo konzumovat, jako je ovoce nebo zelenina. Nehledě na skutečnost, že bakterie zůstanou i v oné tašce. Raději volte papírovou tašku, kterou potom můžete zahodit nebo spálit.

  1. Odmáčení špinavého nádobí

Dřez už je takto bakteriemi více prolezlý, než třeba záchodové prkénko či klávesnice od počítače. Díky špinavému nádobí a kontaktu se syrovými potravinami jako je maso, mléčné výrobky nebo zelenina, tu najdete například bakterie způsobující salmonelu či různé stafylokoky. Umývejte nádobí hned nebo si pořiďte myčku.

  1. Používání kávovaru v kanceláři

Pokud má vaše pracoviště jeden centrální kávovar, určitě si dávejte při nalévání kávy pozor. Jedná se o vhodné prostředí pro různé bakterie a viry, kteří se snadno šíří. Udělejte si proto raději kávu samostatně v rychlovarné konvici nebo pečlivě a často umývejte zásobník horkou vodou a jarem.

iNa centrálním kávovaru se nachází mnoho bakterií, tak pozor na ně.
  1. Cvičíte s make-upem

Může se to zdát jako nesmysl, ale odličování před posilováním nebo jiným cvičením je velmi žádoucí. Jakmile se totiž zpotíme, dýchá během tohoto procesu i naše kůže, což může jenom těžko, když je namazaná make-upem. Póry se vám pak snadno ucpou a vás budou čekat kožní problémy. Vyhněte se této zbytečnosti a před cvičením se jednoduše odličte.

  1. Mytí rukou horkou vodou

I když by se mohlo zdát, že horkou vodou zabijete více bakterií, délka mytí je zde důležitější než teplota vody. Během 5 vteřin se zřejmě nic nestane, ale během 30 vteřin strávených v teplé vodě už bakterie mohou pomřít. Příliš horká voda by je sice v důsledku po delší době také zabila, ale kromě toho by způsobila podráždění nebo vyrážku na vašich rukách.

  1. Praní zimního oblečení až před uskladněním

Během zimy nosíme šály a čepice denně, pereme je často ale až na jaře před uskladněním nebo v horším případě až před dalším použitím na další sezónu. Správně by se ale podle odborníků mělo toto oblečení prát jednou za 1 až 2 týdny. Jde totiž o to, že se neustále dotýkají vašich úst a nosu a snadno se tak na ně přenesou nejrůznější bakterie.

iZimní oblečení je lepší prát jednou za 1 až 2 týdny.
  1. Krájíte maso a další potraviny na jednom prkénku

Syrové maso, jak již bylo řečeno, má na svém povrchu mnoho bakterií. A právě z tohoto důvodu rozhodně není vhodné používat na krájení syrového masa a třeba zeleniny stejné prkénko. Ani po rychlém opláchnutí se všechny bakterie salmonely a kampylobakterie nemusí po masu spláchnout, krájet na prkénku tedy něco dalšího by byl risk.

  1. Využívání sušičky na ruce

Opět gesto ekologického smýšlení – místo papírových utěrek si nechal ruce ofouknout sušičkou. Ničeho se nedotýkáte, takže i pro vás by to mělo být bezpečnější řešení. Ale není. Při foukání na vaše ruce se totiž bakterie rozfoukávají po místnosti, čímž se dostávají do vašich plic, na kůži a tělo. A vy si je pak snadno jedním pohybem můžete předat dál do organismu.

  1. Rozmrazování masa v místnosti

Mnoho z nás nechává maso, zeleninu, ryby a další zmrzlé potraviny roztát při pokojové teplotě. Nejčastěji na okraji dřezu, což už bylo zmíněno výše. Bakterie v takovém případě ale mají pré, mnohem lepší nejen pro kvalitu dané potraviny ale i vaše bezpečí, je nechávat potraviny roztát v lednici. Určitě si na to ale vymezte více času.

  1. Mobil ukládáte do kabelky

Klíčky, malování, poznámkový blok, tužka, menší svačina, diář a samozřejmě mobil. Pokud i vy poznáváte obsah své kabelky, měli byste zpozornět. Pokud mezi ostatní věci ukládáte i svůj mobil, který si následně dáváte těsně k uchu a ústům, ohrožujete své zdraví. Na telefon se totiž nabalí spousta bakterií z ostatních věcí. Mnohem lepšího je ho držet v ruce nebo si ho dát do kapsy v menším obalu, který ho ochrání spolehlivěji než vaše kabelka.

iMobil v kabelce pochytá všechny možné bakterie.
Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články