Mýt nebo nemýt – podívejte se, které potraviny ano a které rozhodně ne

                   

Jako děti jsme neustále museli poslouchat, jestli jsme si to jablko umyli, jestli máme čisté ruce, jestli jsme si opláchli tu zeleninu, apod. A právě tento grif nám vydržel až do dospělosti, kdy se k němu přidal i opravdový strach z bakterií a nečistot, které se mohou na povrchu potravin nacházet. Je sice faktem, že na zeleninu nebo ovoce v obchodech každý sahá je nutné si ji před jídlem pořádně omýt, některé jiné potraviny ale můžete vodou naopak poškozovat. To pak vede k šíření bakterií a ohrožování zdraví. Podívejte se, které potraviny byste vždy před jídlem měli omývat a která byste pod vodu rozhodně dávat neměli, ať v tom máte jasno.

Tyto potraviny VŽDY OMYJTE

  • Sušené ovoce

Na hrozinkách nebo jiných sušených plodech je většinou dočtete, že je nutné je před konzumací opláchnout pod vodou nebo dokonce i na několik hodin namočit do vody. Teprve tehdy se z nich všechny škodliviny spolehlivě smyjí. Mnohem hůře jsou na tom sušené plody, které zakoupíte někde na váhu, na kterých ale většinou nenajdete žádné varování ohledně omývání vodou.

  • Ovoce a zelenina s jedlou slupkou

Jablko, hruška, meruňka, broskev, okurka a další. Všichni tito zástupci z řad ovoce a zeleniny jíme i s jejich slupkou. Předtím bychom je ale měli poctivě omýt, ať pocházejí ze zahrady nebo z obchodu. Opláchněte je vlažnou vodou a následně vysušte v papírové utěrce.

iSprávně byste měli oplachovat i banány.
  • Ovoce a zelenina s nejedlou slupkou

Nakonec i ovoce, které má slupku, kterou nebudete jíst, byste měli poctivě omývat. Bakterie, které se nacházejí na vnější slupce se totiž po rozkrojení nebo otevření dostanou i dovnitř, ať se snažíte sebevíc tomu zabránit. Proto byste pro jistotu měli omývat například i banány, melouny, mandarinky, apod.

  • Ořechy a semínka

Nejde zde až tak o ořechy nevyloupané, ty totiž chrání jejich skořápka, ale takové ořechy vyloupané jsou velmi nebezpečné. Nikdy nevíte, jak dlouho a v jakých podmínkách byly ořechy skladovány a následně převáženy. Proto to raději nepokoušejte a preventivně je omyjte pod vodou. Zároveň je tím zbavíte kyseliny fytové, kterou čerstvé ořechy obsahují a pro lidské tělo je ve větším množství riziková.

  • Plechovky

Stejný případ jako s nejedlou slupkou. Bakterie a další škodliviny se sice pod plechovku nedostanou. Jenomže jakmile ji otevřete, ve vniknutí bakteriím už nic nebrání. Než tedy přistoupíte k samotnému otevírání plechovky, raději ji předtím omyjte pod vlažnou vodou.

iPlechovky před otevřením opláchněte.

Tyto potraviny NIKDY NEOMÝVEJTE

  • Kuře

Ano, na povrchu kuřete se nacházejí bakterie, které jsou pro naše zdraví nebezpečné. Jenomže právě proto byste neměli kuře omývat ve dřezu, protože všechny tyto škodliviny se poté dostávají na vaše ruce a do okolí dřezu, čím je pomáháte dále šířit. Abyste nemocem jako je salmonela skutečně unikli, raději kuře uvařte, protože vysoké teploty bakterie zabíjejí. Kuchaři rovněž doporučují vařit kuře ve vodě, kterou po dosáhnutí bodu varu vyměníte za čistou.

iKuře nejlépe očistíte od bakterií vysokými teplotami.
  • Vejce

Povrch vajec je ochráněn určitými látkami, aby se bakterie nedostali dovnitř. Tím, že vejce před varem umyjete, látku odstraníte a bakterie tak mají volnou cestu.

  • Houby

Je samozřejmé, že špinavé houby z obchodu nebo z lesa opláchnete, ale rozhodně je nenechávejte pod vodou moc dlouho. Namáčením způsobíte, že houby do sebe vodu natáhnou a nebudou tak chutné a pružné. Naopak je jenom rychle zbavte nečistot a poté je osušte papírovou utěrkou.

  • Čerstvé maso

Stejně jako v případě s kuřetem, i ostatní čerstvá masa jako je kuřecí, hovězí, vepřové, jehněčí nebo telecí mohou do svého okolí šířit bakterie. Přitom zbavit se jich lze snadno vysokými teplotami během vaření. Před vařením je ale klidně můžete osušit ubrousky, abyste tak odstranili šťávu a vodu, která se nachází na povrchu masa. Následně si ale dobře opláchněte ruce teplou vodou a mýdlem.

  • Těstoviny

Není to sice tak běžné, ale někdo těstoviny zkrátka omývá. A dělá obrovskou chybu. Na povrchu těstovin se nachází škrob, který pak následně během jídla umožňuje lepší vstřebávání omáčky. Pokud je opravdu chcete opláchnout, nechte si to až po jejich uvaření, tam už tolik škody nenaděláte.

iTěstoviny oplachujte maximálně po uvaření.
Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články