Ořechy obecně jsou velmi bohaté na tuky a bílkoviny, konkrétně „vlašáky“ mohou prospívat činnosti mozku nebo srdce.
Pro suché plody je typické, že jsou výborným zdrojem rostlinných tuků a bílkovin, některé z nich dokonce obsahují zvýšené množství omega-3 mastných kyselin. To vše při současném nízkém obsahu sacharidů, tedy i cukrů a při zachování vysokého množství vitamínů. Jinak tomu není ani u vlašských ořechů, které mohou mít i spoustu dalších přínosů pro váš organismus.
Snižují množství nezdravého cholesterolu
V tucích obsažených ve vlašském ořechu jsou hojně zastoupeny omega-3 mastné kyseliny, ty pomáhají odbourávat nebezpečný cholesterol z krve. Tím šetří vaše srdce a napomáhají jeho činnosti, první klinicky pozorovatelné výsledky se přitom dostaví už za 8 týdnů. Na snižování hladiny cholesterolu má výrazný vliv i mangan, jehož je ve vlašáku dostatek.
Snižuje krevní tlak
Další benefit, který s sebou přináší pravidelná konzumace ořechů se zdravými rostlinnými tuky, je snížení vysokého krevního tlaku. Stojí za tím především polynenasycené tuky tuky a kyseliny obsažené ve zmíněném suchém plodu. Takový vlašák obsahuje také velké množství vitamínu E, ten dokáže pročistit cévy a efektivně je zbavovat usazeného plaku, čímž zlepší jejich průchodnost.
Pomáhá předcházet vzniku cukrovky
Konzumace ořechů jednak znamená příjem potravin s nízkým obsahem sacharidů, ale také dokáže přímo regulovat množství cukru v krvi. Za tím stojí kombinace všech živin a vitamínů obsažených v tomto plodu, tím můžete předcházet vzniku cukrovky. Podle některých studií by mohlo přidání vlašáků do jídelníčku zklidnit průběh tohoto onemocnění a zpomalit jeho vývoj.
Čistá energie bez rizika zánětu či obezity
Jak je známo, tělo čerpá energii především ze sacharidů. Vlašské ořechy jich přitom obsahují dostatečné množství na dodání dalších sil a zároveň jsou bohaté i na další živiny. Tím, že do svého těla dostanete přírodní sacharidy namísto rafinovaných cukrů, výrazně snižujete riziko vzniku obezity. Vlašáky navíc neobsahují jednoduché sladké sacharidy, které by podporovali růst zánětů, naopak s nimi látky z ořechů bojují.