Je pravda, že lidé s cukrovkou nesmějí jíst banány? Že je mrkev plná cukru? Nebo, že skořice vyléčí cukrovku. Odpověď ve všech případech je ne.
Určitě jste některou z těchto dezinformací již slyšeli. Někteří dokonce tvrdí ještě větší lži. Třeba, že Sprite je zdravější než Cola. Ne, taková limonáda není méně sladká. Pokud máte vysokou hladinu cukru, pak jistě víte, že okolo stravování s cukrovkou panují různé názory. Pojďme se tedy nyní podívat, která tvrzení jsou opravdu nepravdivá. Čeho se vyvarovat a co naopak můžete s klidem konzumovat?
Potraviny bez cukru neškodí
Mnoho lidí se při čtení složení potravin kouká pouze na množství cukru, které produkt obsahuje. Ve skutečnosti je důležité zkontrolovat celkové množství sacharidů. Některé oplatky například nemají žádný cukr, ale 20 gramů sacharidů. To znamená, že na hladinu cukru v krvi bude mít vliv. Pokud tedy máte cukrovku, zaměřte se na potraviny, které neobsahují žádné sacharidy, jen takové budou opravdu bezpečné.
Často skloňovaná nepravda je, že med je lepší než cukr. Ano, v případě, že nemáte cukrovku má určitě přínosy. Jinak jde však taktéž o přidaný cukr. Med i cukr mají zhruba stejně gramů cukru a sacharidů na čajovou lžičku. Jednu jedinou výhodu med má. Je totiž sladší než cukr, tudíž ho pravděpodobně použijete méně než cukru. Pro osoby trpící cukrovkou bohužel opravdu vhodný není.
Bezlepkové výrobky nemají sacharidy
Bezlepková jídla jsou určena pro lidi, kteří nedokáží správně strávit bílkovinný lepek nacházející se v pšenici, ječmeni a žitě. To ale neznamená, že tyto potraviny neobsahují sacharidy. Bezlepkové výrobky, jako je chléb a krekry, jednoduše používají různé druhy škrobů, jako jsou brambory nebo rýže, takže mohou mít stejně mnoho (nebo dokonce více) sacharidů než jejich protějšky s lepkem. Dalším omylem je, že byste neměli jíst nic bílého. Nic bílého je varování před chlebem, těstovinami a rýží. Není to pravda.
Těchto potravin se nemusíte úplně vzdávat. Stačí si pouze dávat pozor na celkové množství, které sníte. Stejné pravidlo platí i pro tmavě zbarvené celozrnné verze těchto pokrmů. Posledním mýtem je, že je ovoce plné cukru. Je pravda, že ovoce obsahuje přírodní formu cukru zvanou fruktóza, která ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Možná si budete muset dávat pozor na snězené porce ovoce. Dáte si tak například malý banán místo velkého. Ale ovoce je také nabité vlákninou, vitamíny, minerály a sloučeninami pro boj s chorobami, takže ho určitě nevynechávejte ze své stravy.