Proč je tofu tak populární a v čem je vlastně jeho přínos?

                   

Perex: Tofu je dnes velmi oblíbená potravina a na jídelníčku široké veřejnosti se objevuje stále častěji. Má spoustu zdravotních i praktických přínosů.

Zpracováním sójových bobů získáme hmotu, z níž se připravuje tofu – potravina bohatá na bílkoviny a zdravé tuky. Ta se v posledních letech těší stále větší oblíbenosti napříč celým světem, i když již není nejlepší známou náhražkou masa. Lidé, kteří na tofu stále nezanevřeli, si pochvalují její pozitivní dopady na organismus a snadnou přípravu.

Bohatý zdroj kvalitních bílkovin

Pro osoby, které nekonzumují maso a jiné živočišné výrobky nebo jejich příjem museli omezit může být tofu výborným alternativním zdrojem bílkovin. Podle studií má dokonce tato potravina nejkvalitnější protein z celé kategorie rostlinných zdrojů potřebných aminokyselin. Nejen že obsahuje prospěšné bílkoviny, má jich v sobě také vysoké množství.

iZdroj fotografie: Unsplash

Tofu chrání vaše srdce před cholesterolem

V poměrně nedávné době došlo k provedení testů a pozorování velkého množství osob, přičemž se ukázalo, že lidé, kteří alespoň jednou týdně jedli tofu, měli nižší riziko vzniku srdečních onemocnění. To by mohlo být úzce spjato s tím, že sója samotná obsahuje množství látek odbourávajících nezdravý cholesterol, obzvláště pak v oblasti srdce a tepen.

Ženy může ochránit před rakovinou prsu

Někteří lidé jsou stále přesvědčeni, že tofu obsahuje estrogen, čímž by mohlo napomáhat růstu nádoru v prsu, to je však mylná představa. Sója a produkty z ní v sobě ukrývají fytoestrogeny, což jsou svým složením zcela odlišné látky. Řadí se mezi ně i izoflavony, ty naopak vyrovnávají možství nejrůznějších hormonů v těle a mohou tak proces růstu nádoru zvrátit nebo zpomalit.

iZdroj fotografie: Pixabay

Snadno připravitelná zdravá bomba

Tofu je podle řady konzumentů velmi snadné na přípravu a je možné jej zakomponovat prakticky do jakéhokoliv pokrmu. Může být buď přílohou nebo hlavní složkou na talíři, je opravdu lehce dochutitelné a to na jakýkoliv způsob. Na talíři tak tak dostanete velké množství bílkovin, zdravého rostlinného tuku, vápníku a dalších tělu prospěšných látek.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Lenka Šimánková

Zobrazit další články
AutoŽivě.cz
AutoŽivě.cz
Kontrola trakce na sněhu vypnutá nebo zapnutá, to je otázka. V některých situacích to skutečně může pomoci
ArmádníZpravodaj.cz
ArmádníZpravodaj.cz
Vojenské pěchotní zbraně mimo chápání: jedna střílí pod vodou, další za roh, jiná má zase jediného majitele nebo s přesností dostřelí i 1,6 km
Události247.cz
Události247.cz
Velké firmy začínají propouštět po tisících. Zaměstnanci se bojí, co přijde dál
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Proč se kočky bojí okurek: Jedna z teorií říká, že jim připomíná zvíře, které je jejich dávným nepřítelem