Jednoduchá dieta, díky které vám ubyde břišní tuk

                   

Břišní tuk je zrádná věc, mohou jím totiž trpět i hubení lidé. Může být vidět, ale také nemusí, přesto se jedná o zdraví ohrožující věc. Zbavit se ho ale není tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Sklapovačky nebo dřepy či jiné silové cvičení vám sice zpevní problematické partie, ale břišního tuku vás tak docela nezbaví. Základem v boji proti němu musíte zvolit především vhodnou a pestrou stravu v kombinaci s pohybovou aktivitou zaměřenou na kardio. To znamená například plavání, běh, jízdu na kole, tenis, apod. Podívejte se, co radí na břišní tuk dietolog Lukas Nikolova z prestižní Hill Clinic.

  1. Umírněný pohyb

Pokud jste nyní učinili rozhodnutí, že zhubnete a budete cvičit a posilovat, můžete svému tělu uškodit. Jde o to, že vaše tělo nebylo doposud na takovou námahu zvyklé, takže když najednou začnete tolik posilovat, budete trápit svoje klouby a svaly. Přesto ale můžete pro své tělo něco udělat. Zpočátku přidejte více chůze – alespoň 20 minut čisté chůze v rychlejším tempu. To váš metabolismus rozhýbe, aniž by přitom bylo ohroženo vaše zdraví.

iVyrazte na procházku nebo jděte pěšky do práce.
  1. Strava je základ

Krátkodobé diety, kdy se jednotvárně stravujete jenom jedním druhem jídla, jsou nebezpečné a trýzní naše tělo. Přitom stačí udělat v našem běžném jídelníčku určitou korekturu a kila půjdou dolů sama. Vaše trávení se zlepší a problémy, jako je nadýmání, pálení žáhy nebo bolest žaludku odezní. Při dietě je lepší se vyhnout výraznému koření, dále soli, která zadržuje v těle vodu, a samozřejmě cukru. Důležitým aspektem je rovněž to, abyste se nepřejídali ani touto zdravou stravou. Jezte v klidu zhruba 15 – 20 minut, bez televize či dalších rušivých elementů. Jídlo si tak lépe vychutnáte a nebudete mít sklon se přejíst.

Zdravý jídelníček na jeden týden

Snídaně

  • Smažená vejce na másle se zeleninou nebo s olivovým olejem. Ať už použijete jakýkoliv omastek, nedávejte ho příliš.
  • Ovesné vločky s ořechy, vanilkou a rozinkami. Zkuste vynechat mléko, máslo a med a vychutnejte si přírodní chuť vloček. Rozinky budou ještě sladší, když je před konzumací necháte chvíli nabobtnat v teplé vodě.
  • Banánové lívance bez mouky a cukru. Místo mouky použijte nadrcené nebo umleté ovesné vločky, s trochou nízkotučného tvarohu, vejcem a utřeného banánu. Jelikož je těsto tužší, můžete je pohodlně připravit i v troubě namísto pánve.
  • Stejně jako lívance můžete připravit i palačinky. Pánev zkuste ale vymazat co nejméně.
  • Nekvašené pečivo. Ke snídani si můžete dopřát i pečivo, ale místo klasického chleba z kvásku si vyberte nekvašenou variantu.
  • Kuřecí maso s tvarohem a zeleninou. Místo tvarohu můžete zvolit i nízkotučný sýr.
  • Spotřebu kávy omezte.
iBanánové lívance jsou velmi chutné.

Oběd

  • Dušené zelí s hovězím masem.
  • Rizoto s hráškem a tuňákem nebo kuřecím masem.
  • Hnědá rýže je vhodnější než její bílá varianta. Obsahuje více sacharidů, vitamínů a dodá více energie. Ochutit ji místo soli můžete sójovou omáčkou a mletým pepřem.
  • Pohanka je rovněž skvělou přílohou, pokud chcete zhubnout. Když ji smícháte se zeleninou uvařenou nebo restovanou, stačí ji dochutit trochou sýra.
  • Zelné listy naplňte mletým masem smíchaným s rýží.
  • Těstoviny s celozrnné nebo žitné mouky s kuřecím masem, olivami a rajčaty.
iRizoto z hnědé rýže.

Svačina

  • Upečené jablko s nízkotučným tvarohem.
  • Nízkotučný tvaroh smíchaný s kokosem.
  • Pohár ovoce.
  • Tzatziky s nekvašeným chlebem.
  • Nízkotučný tvaroh s trochou medu a kyselým ovocem.
  • Ovesné vločky s nastrouhanou mrkví a jablkem.
iOvoce si vybírejte podle své chuti.

Večeře

  • Salát s ořechy a lehkou jogurtovou zálivkou bez dalších dochucovadel.
  • Pečený pstruh na másle a s citrónem podávaný se zeleninou.
  • Salát z kuřecího masa, čerstvou nakrájenou zeleninou, zakápnutý olivovým olejem.
  • Mozzarella s krůtí šunkou, rajčaty a nekvašeným chlebem.
  • Kuřecí maso restované na pánvi s hráškem a rajčaty.
  • Variace zelných salátů s jogurtem či zakysanou smetanou.
iPečený pstruh na másle se zeleninou.
Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články