Je quinoa zdravější než rýže? Co na to odborníci?

                   

Quinoa versus rýže. Která bezlepková varianta je lepší? Co je pro tělo výživnější, která potravina má více kalorií, sacharidů a bílkovin?

Rýže a quinoa jsou asi nejoblíbenější přílohy k zelenině a dalším potravinám chudým na bílkoviny. Tyto potraviny mají hodně společného. Jsou zdrojem sacharidů, rychle a snadno se připraví a hodí se k velké škále nejrůznějších pokrmů, tudíž jsou úžasně variabilní. Můžete si je dát ve slané i sladké variantě.

Co je to vlastně quinoa?

Quinoa je potraviny, kterou jedí jako zrna. Proto se jí občas říká pseudocereálie. Často je považovaná za funkční jídlo. Quinoa je plná vitamínů a minerálů, a ty mohou souviset s přínosy pro zdraví nebo jako prevence nemocí. Jedním z největších lákadel quinoi je obsah bílkovin. Jde o kompletní protein, který obsahuje všech devět esenciálních aminokyseliny, které naše tělo potřebuje z potravy získat.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Má také vysoký obsah vlákniny a z toho důvodu je konzumace quinoi spojená se snížením hladiny cholesterolu a úbytkem hmotnosti. Obsahuje minerály jako hořčík, mangan, fosfor a zinek. Je přirozeně bez lepku. Další nespornou výhodou je nízký glykemický index. Tudíž udržuje správnou hladinu cukru v krvi. Zdá se tedy být ideální potravinou pro lidské tělo.

Co je rýže a v čem je přínosná?

Rýže je obilnina. Existuje několik typů rýže, které se liší svou výživovou hodnotou. Například černá a červená rýže má vysoký obsah antokyanů, pigmentů barevnosti, které bojují s oxidačním stresem v těle. Divoká rýže a hnědá rýže mají podobné výživové profily. Oba jsou dobrým zdrojem manganu, železa a vlákniny. Hnědá rýže je bohatá na lignany, které jsou spojeny se sníženým obsahem cholesterolu. nižším krevním tlakem a úbytkem hmotnosti.

iZdroj fotografie: Pixabay

Je tedy lepší quinoa nebo rýže? Je to těžké porovnat, protože existuje mnoho druhů od obou potravin. Každopádně quinoa obsahuje mnohem více bílkovin než rýže. Navíc quinoa vyhrává i pokud jde o vlákninu. Má asi o 5 gramů více vlákniny než bílá rýže a téměř o 2 gramy více než hnědá rýže. V neposlední řadě má quinoa nízký glykemický index, na rozdíl od bílé rýže, která ho má vysoký.

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články