Chcete-li zhubnout, pak jistě víte, že obrovský vliv na výsledek má strava. Chcete-li se zbavit nadváhy, je potřeba dodržovat zásady zdravé výživy. Neznamená to však, že byste si museli některá jídla odepřít úplně.
Soustřeďte se na to, co jíte, v jakém množství a v jakých časových intervalech. Pokud to není dle pravidel zdravé výživy, je čas svůj jídelníček radikálně změnit. Představíme vám 24 potravin, které vám s úbytkem váhy pomohou. Stačí je zařadit do svého jídelníčku a dopřávat si je pravidelně.
24 potravin, které vám pomohou zhubnout
Chcete-li zhubnout, dopřejte si pestrou stravu a množství potravin by mělo být adekvátní k vaší úrovni fyzické a psychické aktivity. V jídle buďte střídmí a dopřejte si středně velkou porci. Nijak se nepřejídejte.
- Avokádo – je známo nízkým obsahem cukru a vysokým obsahem živin, podporuje vstřebávání kartenoidů. Avokádový olej je bohatý na mononenasycené tuky, které dodávají tělu energii.
- Luštěniny -fazole a luštěniny obecně mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Optimalizují rovnováhu mikroorganismů, podporují produkci cholecystokininu, který snižuje chuť k jídlu.
- Borůvky– jsou velmi bohaté na antioxidanty, především na vitamíny A, C a K. Rovněž mají nízký obsah cukru a kalorií. Sytost a pomalé vstřebávání cukrů je zajištěno díky vysokému obsahu vlákniny.
- Jablka a hrušky – Jablka a hrušky jsou ovoce s vysokým obsahem vlákniny, zároveň mají jen minimum kalorií. Ve středně velké hrušce se nachází 86 kalorií, tedy méně než 5% doporučené denní dávky. Středně velké jablko má zhruba 95 kalorií, tedy okolo 6% doporučeného denního příjmu. Chcete-li zhubnout, dopřeje si jablko a hrušku každý den.
- Grapefruit – patří mezi nejsilnější spalovače tuků vůbec. Spálí mnohem více kalorií než obsahuje.
- Celozrnné potraviny – celozrnné potraviny jsou prospěšné zdraví, pokud je konzumujete v rozumné míře. Vybírejte pohanku, oves, hnědou rýži, quinou, cizrnu a ječmen.
- Losos – obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega – 3, které jsou podporou dobré nálady, předchází obezitě a mají blahodárný vliv na naše trávení. Nesmíme opomenout vysoký obsah jódu.
- Hrozny – ovoce s vysokým obsahem fytonutrientů s protizánětlivými vlastnostmi. Denně si dopřejte 150 až 200 gramů tohoto ovoce.
- Batáty – sladké brambory mají vysoký obsah antioxidantů a nízký glykemický index. Vysoký obsah vlákniny udržuje tempo v trávení.
- Zelený čaj – podporuje spalování nadbytečného tuku, vyplaví ho z těla ven. Obsahuje kofein, který zvyšuje anaerobní výkon svalů.
- Granátové jablko – má vysoký obsah vitaminu C, K, draslíku, vlákniny a kyseliny listové. Konzumovat ho můžete celé.
- Vejce – středně velké vejce obsahuje 161 mg cholesterolu, bílkoviny a omega nenasycené mastné kyseliny.
- Polévka – polévka vás udrží sytou po dlouhou dobu, perfektně zažene hlad. Nejzdravější jsou zeleninové a masové vývary.
- Listová zelenina – poskytne pocit sytosti, pomáhá při hubnutí. Má vysoký podíl vlákniny a minimum kalorií.
- Jablečný ocet – můžete zředit vodou a přímo pít nebo přidat do dresinků. Kyselina octová brání usazování tuku v těle.
- Ořechy – jsou bohaté na bílkoviny a omega-3 nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Konzumujte především kešu, mandle nebo pistácie, které jsou méně tučné. Vyhněte se naopak pekanovým a makadamovým ořechům.
- Libové hovězí maso – Hovězí maso je bohaté na bílkoviny a s hubnutím může skutečně pomoci. Snižuje chuť k jídlu až o 60%. Má vysoký obsah železa, fosforu, sodíku, zinku, bílkovin, vitaminu B12 a vitaminu B6.
- Kuřecí prsa– jsou jedním z nejlepších zdrojů bílkovin vůbec. Jejich konzumace potlačuje chuť k jídlu.
- Řecký jogurt– má nízký obsah cukru, sodíku a sacharidů a obsahuje bílkoviny. Je bohatý na probiotika, které podporují trávení a ničí škodlivé bakterie ve střevech. Konzumujte čistý neoslazený jogurt v podobě smoothie, v zelenině či různých pokrmech.
- Kokosový olej – je bohatým zdrojem mastných kyselin, reguluje cholesterol v krvi. Potlačuje chuť k jídlu a zvyšuje spotřebu kalorií během dne.
- Chia semínka – jsou bohaté na vysoký obsah bílkovin, omega-3 mastných kyselin, fosforu, hořčíku a vápníku. Vegetariáni je používají jako náhražku masa. Mají nízký obsah kalorií a pomáhají hubnout.
- Brukvovitá zelenina – dopřejte si kapustu, rukolu, brokolici, ředkvičky, květák, zelí, řeřichu a další zeleninu s vysokým obsahem vitaminu C a kyseliny listové, vlákniny, karotenoidů. Tato zelenina zrychluje trávení a úbytek váhy.
- Skořice – skořice je bohatá na antioxidanty a tiší záněty. Pravidelná konzumace snižuje cholesterol, hladinu glukozy v krvi a zvyšuje svalovou hmotu. Výborná je v kombinaci s medem do různých dezertů.
- Chilly papričky – obsahují kapsaicin, silnou aktivní složku potlačující chuť k jídlu a podporující spalování tuků.