Český reprezentační kanonýr má blízko do NHL. Dohlíží na něj slavný krajan

Takový čich na góly má málokdo. Jenže reprezentačnímu kanonýrovi to zatím na slavnou NHL nestačí. Nyní český hokejista znovu vystrkuje růžky.

i Zdroj fotografie: Buffalo Sabres
                   

Českých hokejistů, kteří se prosazují v nejlepší hokejové lize světa, je čím dál méně. Spíše z NHL mizí. Třeba jako Filip Zadina, který zamířil do Švýcarska. Pohledy fanoušků se tak nejen letos upínají na boj jednoho z nejnadanějších střelců o dres Buffala Sabres. Jiří Kulich se snaží proniknout do NHL už přes dva roky. Právě před touto dobou ho Buffalo draftovalo z 28. místa. V NHL má zatím jediný start.

Kulich intenzivně pracuje

Kulich platí za vynikajícího kanonýra. Na začátku roku byl dokonce vyhlášen v Česku nejlepším juniorem. To ale také není vstupenka do NHL. Dobře to ví i jeho trenér v AHL Seth Appert, který se z něho snaží udělat komplexnějšího hráče. Speciálně se mu nelíbí Kulichova hra dozadu. „Střela je ti k ničemu, dokud si neodpracuješ a nezasloužíš svůj čas v útočném pásmu,“ tvrdí trenér Rochesteru Americans, který se letos posouvá k prvnímu týmu jako asistent.

Hokejový smolař. Český reprezentant skončil znovu v krvi, naposledy počítal zuby

Dvacetiletý útočník pochopil, co po něm trenér chce a jak to s ním myslí. „Kdyby na mě nebyl tak tvrdý, nejsem teď hráčem, jakým jsem,“ řekl Kulich o svém kouči z farmy. Intenzivně na sobě pracoval i v létě. „S kondičním trenérem jsme tohle léto absolvovali snad nejlepší tréninky. Makal jsem na zlepšení fyzické stránky, abych nebyl jen střelcem bez přípravy ze slotu. Nesmím se bát jít před bránu a být fyzičtější,“ uvědomuje si rodák z Kadaně.

Dal pět gólů za tři zápasy

Jak se zdá, tvrdá práce se vyplatila. Hned v prvním zápase nováčkovského kempu Prospects Challenge, ve kterém Sabres porazili Columbus Blue Jackets 3:1, si Kulich připsal dva góly a jednu asistenci. V dalších dvou duelech přidal ještě tři trefy. „Abych byl upřímný, cítil jsem se mnohem silnější,“ řekl po utkání Kulich. „Cítím se sebevědoměji než před rokem. Přišel jsem do kempu s tím, že budu tvrdě pracovat, na tom se nic nemění,“ doplnil útočník, který českým juniorům vystřílel na posledních dvou MS stříbro a bronz.

Obhajoba hokejového zlata z MS v Praze vede přes neobvyklého protivníka

Na jeho počínání dohlíží i bývalý vynikající český útočník Václav Prospal, který v Rochesteru zastává roli asistenta trenéra. Připomněl, že není čas panikařit. „Je to proces, chce to čas,“ řekl Prospal, který před svou šestnáctiletou kariérou v NHL odehrál čtyři sezony v AHL. „Podle mého názoru je pro každého kandidáta velmi přínosné začít v American Hockey League, protože je to mužská hra, je to rychlá liga, je to těžká liga,“ podotkl Prospal. Už je tedy ten správný čas pro Kulicha?

Na SportechŽivě jsme také psali o kauze, která rozčílila šéfy klubů v hokejové extralize.

Věříte, že se Kulicha do NHL prostřílí? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články