Po dvou týdnech Kuchta reaguje na odchod ze Sparty. Na Letnou by se mohl vrátit

O jeho přestupu ze Sparty se dlouho spekulovalo. Když ztratil místo v základní sestavě, odešel. Nyní reprezentační útočník Jan Kuchta o všem promluvil.

i Zdroj fotografie: AC Sparta Praha
                   

Se Spartou dokázal maximum. Dva tituly v řadě, vítězství v domácím poháru, postup do Ligy mistrů. Fotbalový útočník Jan Kuchta odešel po dvouletém působení v pražském klubu do Midtjyllandu. Sedmadvacetiletý reprezentant podepsal s mistrem dánské ligy čtyřletou smlouvu. S odstupem dvou týdnů o svém rozhodnutí promluvil pro iSport.

Kuchta: Potřetí byl správný čas

Kuchta přišel do Sparty v létě 2022 nejprve na hostování z Lokomotivu Moskva, o necelý rok později na něj klub uplatnil opci a získal ho na přestup. V obou sezonách pomohl letenskému celku k titulu, v minulém ročníku i k domácímu poháru. Jeho bilance 92 zápasů a 37 gólů je úctyhodná. Startoval také na letním mistrovství Evropy. Zájem o něj byl obrovský. „Dvakrát jsme se s Tomášem Rosickým domluvili, že zůstanu, i když o mě byl zájem, ale potřetí už byl správný čas,“ vysvětlil.

Slavia ulovila jednoho z nejrychlejších fotbalistů Evropy. Cena tomu odpovídá

V aktuální sezoně zasáhl Kuchta do osmi soutěžních zápasů, v nichž neskóroval. Po přestupu do Midtjyllandu přijde o Ligu mistrů, kam Sparta postoupila po 19 letech. V týmu se sídlem v Herningu, v němž působí i český obránce Adam Gabriel, ho čeká Evropská liga. „V tuhle chvíli jsem prostě musel zachránit sebe, moji fotbalovou kariéru. Musel jsem Ligu mistrů oželet, protože jsem hodně dřel a teď jsem třeba tři, tři a půl roku na topu a během půl roku by to bylo pryč,“ řekl pro iSport.

Rrahmani byl správný moment

Zlomovým momentem byl příchod stomilionové posily Albiona Rrahmaniho. „Povedly se mi poslední sezony a nikdo prostě nechce stagnovat. Já to takhle mám. Kariéra je krátká, nevydržím tři, čtyři roky propadat se z vrchu. Sparta to tušila, takže se na to musela připravit příchodem dalšího útočníka. Když udělali Rrahmaniho, věděl jsem, že je ten správný moment,“ prohlásil Kuchta. „Trápil bych se. Dokázal jsem, že umím mančaftu pomoct. Nechtěl jsem jeden zápas hrát a další tři stát,“ doplnil.

Český fotbalový reprezentant obstarával omamné látky. Zkomplikoval si tím kariéru

„Nemyslím, že bych udělal něco, co by uškodilo mančaftu, jenom je na mně prostě znát, když jsem nespokojenej. Ale nekopal jsem kolem sebe, držel jsem to v sobě, věděl jsem, že mančaft potřebuje klid, aby zvládl poslední krok do Ligy mistrů. Před třemi lety bych asi vypěnil a udělal průser. Myslím, že jsem odešel se vztyčenou hlavou, stalo se a nikde není psáno, že se nemůžu do Sparty vrátit,“ nastínil Kuchta.

Liberecký rodák si v Dánsku vyzkouší druhé zahraniční angažmá. V mládeži Kuchta prošel oběma pražskými „S“, poté v Česku nastupoval za Bohemians 1905, Žižkov, Slovácko, Teplice, Liberec a Slavii, s níž se stal před odchodem do Ruska v roce 2021 mistrem ligy. V domácí nejvyšší soutěži má bilanci 174 startů a 68 branek. Na SportechŽivě jsme také psali o českém útočníkovi, kterému přestup překazili Rusové.

Jak hodnotíte rozhodnutí Kuchty odejít ze Sparty? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články