Ještě nedávno seděla slavná reprezentantka v ruské base, teď je z ní národní hrdinka

Patří k nejlepším hráčkám na světě, ruský režim se ji přesto nezdráhal zavřít na devět let do vězení. Teď reprezentantku miluje celá země.

i Zdroj fotografie: УГМК / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Američanka Brittney Griner zlákaly peníze a těsně před válkou na Ukrajině se vydala do Ruska. Jenže tento krok pro ni nebyl úplně nejlepší. Když přiletěla do Moskvy, měla u sebe elektronickou cigaretu s konopným olejem. Údajně kvůli tomu ji strážníci odvezli do vazby a za držení zakázané látky schytala devět let natvrdo. Vše ale pochopitelně mělo úplně jiný význam.

Griner ve vězení kvůli elektrické cigaretě

Slavná sportovkyně musela jet vlakem do trestanecké kolonie, kde skončila za mřížemi. Tam zůstala osm měsíců. Ze zajetí ji vysvobodila až americká vláda. Ale nebylo to samozřejmě zadarmo. Griner mohla opustit basu díky výměně za nebezpečného ruského obchodníka se zbraněmi, který seděl ve Spojených státech. Zní to jako příběh z nějakého filmu, ale byla to bohužel realita.

Nečekané přiznání. Český olympijský hrdina Dostál popsal, jak porušuje pravidla

„Myslela jsem, že nebudu schopna vydržet, co mě čeká. Na matraci byla velká skvrna od krve, neměla jsem mýdlo ani toaletní papír. Jako bych pro ně nebyla člověk. Myslela jsem na sebevraždu,“ uvedla podle během jednoho z rozhovorů. Její zatčení se stalo celonárodním tématem, ale naštěstí pro Griner skončilo dobře.

Z jízdy ve vlaku má stále strach  

Znovu pak Brittney Griner jela vlakem až během letošní olympiády, kdy po Francii cestovala s americkou basketbalovou reprezentací. To v jedné z nejlepších hráček světa vyvolalo silné emoce. Stále jí to připomínalo děsivé zkušenosti během převozu do trestaneckého zařízení. 

Kauza Růžička. Legenda českého MMA poslala problémovému zápasníkovi drsný vzkaz

V Paříži se basketbalistka se svým týmem stala již trojnásobnou olympijskou vítězkou a váží si každého momentu života. Nescházelo moc k tomu, aby devět let nemohla z otřesné cely. Anebo ještě hůř, Griner mohla být také mezi nezvěstnými, což se v Rusku taktéž běžně stává.

Na SportechŽivě jsme také psali o zázračném českém fotbalistovi, který uchvátil naprosto celou Evropu.

Co si o příběhu Griner myslíte vy? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články