Medaile unikla českému olympionikovi o pět centimetrů. Zlato mu cinká v byznyse

Byl jedním z těch českých olympioniků, kterým sláva unikla o niterný kousek. O centimetry. Uspěl ale v podnikaní, které mu přináší miliony korun.

i Zdroj fotografie: Český olympijský tým
                   

Kajakář Vítězslav Gebas byl na olympiádě v Rio de Janeiru 13 setin sekundy od medaile. Stačilo hrozně málo a celé Česko by na něj pělo ódy podobně jako na Krpálka a spol. Ovšem jeho jméno bylo přeci jen víc na očích. A to mu pomohlo dostat do vyšších obrátek vlastní podnikání. Gebas už měl totiž od roku 2008 založenou realitní kancelář.

Gebas: Práce bylo hodně

„Lidé, kteří mě znali dřív, najednou zjistili, že k tomu dělám ještě něco, co by se jim mohlo hodit. Začali mi volat, takže práce bylo hodně,“ vzpomínal pro Rozhlas olympionik Gebas, který začal podnikat v době ekonomické krize. Tehdejší problémy i poměrně nedávnou koronavirovou pandemii ale překonal. Jeho firma prosperuje a točí se v ní miliony korun.

Likvidace české šampionky v přímém přenosu. Stěžuje si na olympijské šéfy

Po olympiádě to byl v kanceláři rodáka z Hradce Králové trochu blázinec. „Trošku jsme museli přerozdělit kompetence, protože některé věci nejdou obsáhnout v jednom člověku,“ řekl úspěšný slalomář. Gebas nejdříve pracoval jako makléř pro jednu z realitních společností. Pak se rozhodl začít na vlastní pěst. A to hlavně proto, že jeho zaměstnavatel úplně netoleroval docházku kvůli škole i závodům.

Pět centimetrů od medaile

Rio pro něj bylo zadostiučinění. I přes všechny životní starosti se na olympiádu dokázal ve 32 letech kvalifikovat. Nakonec z toho málem byla medaile. „Těch třináct setin je na vzdálenost v téhle vodě tak pět centimetrů. Na medaili to bylo, je to škoda,“ smutnil tehdy po závodě. „Od začátku mě to tady bavilo. Chtělo to jen tu medaili. Ale nedělám z toho vědu, půjdu normálně do práce, nic se nezmění,“ dodal Gebas.

Dramatický rozchod českého olympijského páru. Slova o zradě a zadupání do země

Dnes čtyřicetiletý Gebas má ze světových šampionátů medaile ze závodů hlídek – bronz z MS 2011 a stříbro z MS 2014. Zlato mu cinká pouze v byznyse. „S kanoistikou jsem začal poměrně pozdě. Až ve 14 letech poté, co jsem viděl olympiádu v Atlantě, kde vyjela medaili Štěpánka Hilgertová a Lukáš Pollert. Tam jsem si řekl, že bych to chtěl zkusit a třeba si taky splnit olympijský sen,“ prozradil pro Aktuálně.

Na SportechŽivě jsme také psali o českém olympijském medailistovi, který kritizuje výrok šéfa ruského výboru.

Jaké sporty se vám na letošní olympiádě nejvíc líbí? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články