Mistr světa přišel o život. Kvůli podvodu pak přišlo absurdní rozhodnutí

Bývalý mistr světa v boxu před několika měsíci náhle zemřel. Antidopingoví komisaři ale i po jeho smrti prohlásili, že nesmí bojovat.

i Zdroj fotografie: archiv Moises Carellos
                   

Moises Calleros byl čtyřiatřicetiletý mexický boxer. Loni v dubnu zápasil s Galalem Yafaiem. Bohužel se mu nedařilo. Zápas v londýnské O2 aréně prohrál, načež byl po dopingové kontrole obviněn z užití návykových látek. Britská antidopingová organizace UKAD mu minulý měsíc udělila trest ve formě zákazu zápasení po dobu čtyř let. Nějak si však nevšimli, že je fighter přes tři měsíce mrtvý.

Calleros odešel náhle

Úspěšný sportovec, který boxoval v papírové váze, měl na kontě bezmála 49 zápasů, ve 37 z nich zvítězil. Od poslední prohry Mexičan Calleros, který v roce 2017 držel titul mistra světa organizace WBO, odboxoval ve své vlasti v prosinci vítězný zápas s Gerardem Verdem a podle informací médií se chystal na další bitvu. Snažil se udržet ve formě. Na začátku března ho však našla manželka doma mrtvého, příčinou smrti byla zástava srdce. 

Informace o tom, že Calleros náhle zemřel, si však nevšimla britská antidopingová organizace UKAD, která řešila jeho pozitivní výsledky. Její členové tak na svých webových stránkách zveřejnili prohlášení týkající se zákazu zápasení pro Callerose po dobu čtyř let. 

Organizaci upozornil jeho soupeř  

„Mexický profesionální boxer Moises Calleros byl na čtyři roky vyloučen ze všech sportů v souladu se Světovým antidopingovým kodexem po porušení antidopingových pravidel pro přítomnost a užívání zakázaných prostředků, kokainu a jeho metabolitu,“ objevilo se v prohlášení odborníků z UKAD, než je na smrt zápasníka upozornil jeho soupeř Galal Yafai. 

Strůjce českého zlata na domácím MS v hokeji utajil zásadní životní rozhodnutí

Jakmile tuto skutečnost organizace zjistila, okamžitě prohlášení stáhla a proměnila ho v oznámení o smutném osudu Callerose. Za celou situaci se rovněž omluvila a vysvětlila, že neměli žádné informace týkající se této skutečnosti.

Na SportechŽivě jsme také nedávno psali o bývalé ruské tenistce, která měla rovněž pozitivní test na zakázané látky.

Myslíte si, že za smrtí zápasníka stálo užívání zakázaných látek? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články