Hokejový šampion Kubalík měl konflikty s trenéry. Chtěli po něm, aby se pral

Kariéra Dominika Kubalíka je lemována spoustou individuálních úspěchů. Konečně ale vyhrál něco s týmem. A rovnou zlato na domácím mistrovství světa.

i Zdroj fotografie: Český hokej
                   

Spolu s Lukášem Sedlákem se Kubalík stal na šampionátu nejlepším kanonýrem českého výběru. Přes pomalejší rozjezd prodal to, co umí nejlíp. Střílení gólů. Celkem jich dal osmadvacetiletý útočník za deset zápasů pět. Zvlášť v semifinále proti Švédsku byl k nezastavení. Dvě branky v něm dal a na jednu přihrál. Ale i rodák z Plzně musel o své místo na elitní hokejové scéně bojovat.

Střelec Kubalík nikoho nezajímal

Sezony 2012 až 2014 strávil v zámoří v juniorské OHL. Jako nováček si připsal 34 bodů (17+14) v 67 zápasech za Sudbury, v té druhé nasbíral 23 bodů (13+10) v 36 utkáních. Trenérům v zámoří ale byly jeho střelecké schopnosti jedno. Od vysokého hráče chtěli i agresivnější pojetí hry. Na to ale Kubalík nikdy nebyl a začalo docházet ke sporům.

Začátky měl těžké. Dokonce z něj chtěli udělat bitkaře. „Hned přivítání od trenéra mě uvedlo do reality. Trenér pronesl, že European guys nejsou jeho krevní skupina a že musím ukázat, jestli dovedu makat. Dostával jsem se čím dál častěji do malých konfliktů. Trenér po mě chtěl, ať se občas poperu, když jsem vysokej. Já to odmítal. Mě totiž taky nedával na led v rozhodujících momentech. Vadilo mi to,“ řekl Kubalík pro web Bez frází.

Osudové Švýcarsko

Kubalíka si na draftu sice vybralo Los Angeles, ale v zámoří brzy skončil a vrátil se do Evropy. Průlom udělal v dresu své Plzně, v níž se stal ve 20 letech nejlepším extraligovým střelcem. Následující sezonu titul pro nejlepšího kanonýra obhájil (29 gólů). Bylo jasné, že v Česku dlouho nevydrží. A úřadoval dál. V klubu Ambri-Piotta se stal nejproduktivnějším i nejužitečnějším hráčem švýcarské ligy. Na konci roku už podepisoval kontrakt s Chicagem Blackhawks. Postupně válel i za Detroit a poslední sezonu odehrál za Ottawu. Doposud v NHL zaznamenal v 357 zápasech 176 bodů (93 gólů a 83 asistencí).

Zlatem z Prahy to nekončí. Národní tým může být díky zázračnému chlapci ještě silnější

Šampionát pro něj začal nejlépe, jak mohl. A nešlo góly. V den úvodního duelu s Finskem stihl být u porodu, narodila se mu dcera Mia, o čemž jsme také psali na SportechŽivě. Novopečený otec pak začal likvidovat jednoho brankáře za druhým. Vše vyvrcholilo finálovou výhrou nad Švýcarskem 2:0. „Z hokejového hlediska tohle asi nic nepřekoná. Samozřejmě nevím, jaké to je vyhrát Stanley Cup, ale teď už vím, jaké je vyhrát mistrovství světa doma před vlastními fanoušky. Myslím si, že to je úplný strop,“ řekl pro ČTK Kubalík.

Jak se vám líbily góly Kubalíka? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články