Sparta senzačně slaví postup. Víra ve vlastní síly dovedla Letenské k vyřazení Galatasaraye

Sparta zaválela a v odvetě prvního kola play-off Evropské ligy smetla Galatasaray 4:1. Díky tomu slaví zasloužený postup do osmifinále.

i Zdroj fotografie: AC Sparta Praha
                   

Jakkoliv se velké vítězství nad Galatasarayem nerodilo lehce, fantastický výkon ze druhého poločasu vystřelil Letenské ke hvězdám. Fanoušci Sparty nepochybně tento zápas budou mít vymalovaný v paměti zlatavou barvou. Při fotbale se často používá jako jedna z frází, že rozhodl týmový výkon. Tentokrát nejde o klišé. Na rozdíl od několika hráčů tureckého týmu, kterým se nechtělo bránit, sparťané do jednoho dřeli oběma směry. Důležitou roli sehrály také úspěšné tahy trenéra Priskeho ve druhém poločase, ať už jde o změnu rozestavení nebo střídání.

Wiesner vlevo

Po utkání v Istanbulu se na hlavu Tomáše Wiesnera snesla obrovská kritika za zahození tutové šance ze samého závěru utkání. Tentokrát nastoupil v hodně složité roli. Vzhledem k tomu, že Jaroslav Zelený zvládl jen pár posledních tréninků, realizační tým neměl moc na výběr. A tak nastoupil Wiesner nezvykle na pozici levého wingbeka. Jako pravák hrál přes nohu a bylo viditelné, že v některých situacích váhal, jak se k míči postavit vzhledem k návykům. O to více pak vynikl nástup Jaroslava Zeleného.

Jan Kuchta zvýšil v závěru na 4:1.
iZdroj fotografie: AC Sparta Praha

Trenérovi Priskemu vyšlo i druhé střídání. Navíc při příchodu Tuciho na hřiště Sparta změnila rozestavení. Haraslín se posunul z podhrotu na levé křídlo, kde viditelně ožil. Samozřejmě hrálo roli i vyloučení Ayhana. Právě Tuci poslal Spartu do vedení. Mimochodem hlavičkoval po centru Zeleného. Letenští se dostali na koně a ve fantastické atmosféře po chvíli přidali třetí gól. Tentokrát se Tuci změnil v nahrávače a Haraslín ze své parkety zajistil domácím vstupenku do osmifinále. I když v závěru sparťané působili vyždímaně, přesto ještě po brejku přidali čtvrtou trefu.

Víra ve vlastní síly

Sparta tak zažila velký večer na evropské scéně. Fantastický výkon předvedl, stejně jako před týdnem Angelo Preciado, který byl nejlepším hráčem Letenských. Když trenér Priske po prvním utkání reagoval na dotaz ohledně oslabení kvůli vykartování tří opor slovy, že věří v síly svého týmu, dnes se přesně ukázalo, co měl na mysli. Po utkání na něm byly viditelné velké emoce.

Co si myslíte o výkonu Sparty?

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Autor článku

Jan Vildmon

Zobrazit další články