Stoper Chelsea a jeho neobvyklý business. Cítil jsem tlak jako při Premier League, přiznává

Technicky zdatný stoper Ken Monkou za sebou má kariéru, o níž by se řadě hráčů jen snilo. Proč po konci kariéry zamířil do neobvyklého odvětví?

i Zdroj fotografie: Chelsea FC
                   

Rodáka ze Surinamu Kena Monkoua si bezpochyby pamatují fanoušci anglického fotbalu, kteří ostrovní soutěž sledovali v 90. letech minulého století. Technicky zdatný stoper byl známý zejména svou vysokou úspěšností v hlavičkových soubojích a zručností v odebírání míčů. Proto není divu, že za něj londýnská Chelsea již v létě 1989 zaplatila nizozemskému Feyenoordu tehdy astronomických 750 tisíc liber, tedy asi 20 milionů korun.

Monkou se okamžitě zařadil do základní sestavy a během tří let nastoupil na Stamford Bridge k téměř stovce utkání. Po pouhém roce byl dokonce vyhlášen nejlepším hráčem klubu. Poté jej ulovil Souhtampton, v jehož dres strávil dlouhých sedm ročníků a zapsal se mezi klubové legendy. Závěr kariéry na přelomu tisíciletí pak strávil v druholigovém Huddersfieldu než ukončil bohatou kariéru. Jenže po ní si, stejně jako řada dalších tehdejších fotbalistů, lámal hlavu nad tím, co nyní.

Soutěž o lístky na MS v hokeji 2025

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

Někdejší obránce se nejprve věnoval práci ve fotbalovém prostředí, v roce 2007 však zatoužil po další životní výzvě. Při procházce v nizozemském Delftu totiž narazil na tamní palačinkárnu, která mu učarovala. „Byla na prodej a paní majitelka se mě ptala, jestli bych o ni měl zájem. Vrátil jsem se domů, probral to s rodinou, sečetl si všechna čísla a řekl si proč bych to nemohl zkusit,“ vzpomíná na počátky svého podnikání pro FA.

Obsloužil jsem i 150 zákazníků, vzpomíná

Jak sám přiznává, práce v palačinkárně mu výrazně připomínala pobyt na fotbalovém trávníku. „Od té doby, co jsem přestal hrát, to byl nejpodobnější pocit. Zažíval jsem tlak a vzrušení, zároveň jsem ale cítil, že dělám něco užitečného,“ nastiňuje s tím, že se sám ujal práce v kuchyni. „Mívali jsme i 150 zákazníků, kteří sledovali, jak dělám palačinky. Lidé tomu zpočátku nechtěli věřit, že v kuchyni opravdu dělá bývalý profesionální fotbalista,“ pokračuje.

iZdroj fotografie: Southampton FC

Měl jsem jen šest hořáků, takže jsem si často připadal jako voják. Ale přesto to bylo fantastické. Byl to klasický rodinný podnik,“ dodává s tím, že podnikání v palačinkách opustil o dva roky později. Vinou dalších pracovních povinností ve fotbalovém prostředí totiž musel často cestovat mezi Nizozemím a Velkou Británií. Posléze pracoval pro fotbalovou Chelsea, dnes působí jako komentátor fotbalového dění a ambasador hráčské asociace.

Je správným krokem fotbalistů vyzkoušet po kariéře práci v jiném odvětví?

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Tobiáš Cimrman

Zobrazit další články