Trenér Slavie Trpišovský o uplynulém ročníku: Co podle něj rozhodlo o titulu Sparty?

Pražská Slavia podruhé v řadě nedokázala dosáhnout na mistrovský titul. Co podle kouče Jindřicha Trpišovského rozhodlo o osudu uplynulého ročníku?

i Zdroj fotografie: SK Slavia Praha
                   

Shodný počet 78 bodů po nadstavbové části nasbírala jak pražská Sparta, tak pražská Slavia. Z mistrovského titulu se však radoval vinou lepšího vzájemného zápasu letenský celek, v jehož prospěch nakonec rozhodlo poslední ligové derby. To rozhodl kapitán Sparty Ladislav Krejčí proměněnou penaltou v sedmé minutě nastavení a získal tak svému mužstvu vytouženou trofej.

Jak nyní přiznal v Totálním podcastu kouč Slavie Jindřich Trpišovský, právě tento moment byl pro celý ročník klíčový. „Ty týmy byly obrovsky vyrovnané a penalta, která přišla ve čtvrté minutě nastavení byla velkým zásahem. Najednou jsme cítili, že to nemáme ve svých rukou. V tu chvíli to byl mínus bod a plus dva body pro soupeře. Tam se určil ráz toho, kdo na konci zvedne pohár,“ doplňuje s tím, že na závěrečný nezdar nezapomněl.

iZdroj fotografie: AC Sparta Praha

Ten pocit samozřejmě v sobě ještě všichni pořád máme, protože to bylo hodně vyrovnané a rozhodovaly tyhle vzájemné zápasy,“ dodal s tím, že chyby v derby byly důležitými faktory. V předposledním vzájemném zápase si totiž sešívaní vstřelili v nastavení vlastní gól, v posledním rozhodla penalta. „To byly pro soupeře emotivní pozitivní momenty a pro nás výrazně negativní,“ zhodnocuje zkušený stratég.

Trpišovský: Rozhodly ztráty

Ztráty však podle něj k fotbalu bezpochyby patří. „Manchester City vyhrál v Anglii s přehledem a taky měl spoustu ztrát. My jsme měli nějaké ztráty v těch titulových sezónách. Ale prostě nejvíce rozhodlo to, že jsme přišli o jedno vítězství a jednu remízu v nastavených časech,“ přiznává. Jedním dechem však doplňuje, že právě vzestupy, pády a emotivní momenty jsou důvodem proč je fotbal natolik oblíbeným sportem.

iZdroj fotografie: SK Slavia Praha

Proto je fotbal tak krásný a všichni ho máme rádi, protože přináší tyhle momenty. Za sebe musím říct, že to byl asi klíčový moment sezóny. Ta vyrovnanost dvou týmů byla velká a tyhle momenty rozhodovaly. Nás to hodně mrzelo,“ pokračuje sedmačtyřicetiletý lodivod. Podle Trpišovského je paradoxní, že právě v závěru soutěžního ročníku se jeho mužstvo dostalo výsledkově a herně do nejlepší formy.

Recept na triumf je jasný

Přesto museli skousávat nečekanou ztrátu proti Hradci Králové a následnou porážku na Letné. Recept na úspěch však podle něj nadále zůstává stejný. „Když chcete být nejlepší, chcete být první, tak musíte zvládat všechny zápasy. Není to o jednom zápase jako v play-off. Ta sezóna je dlouhá, trvá deset měsíců a vy musíte být nejlepší jak doma, tak venku. V zápasech, které vám jdou, i v těch, kde vám to nejde. A musíte eliminovat ztráty,“ zakončil.

Získá Slavia v nadcházejícím ročníku mistrovský titul?

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Tobiáš Cimrman

Zobrazit další články