Dvoubodová ztráta? Favoritem na titul je stále pražská Slavia

GLOSA: Ani dvoubodový náskok nemusí pražské Spartě stačit k úspěchu. Proč je stále favoritem na zisk mistrovského titulu Slavia?

i Zdroj fotografie: SK Slavia Praha
                   

Ligové derby o první příčku ukázalo mnohé, přesto se zatím role obou mužstev nemění. Pražská Sparta zůstává s 61 body na čele, druhá Slavia na ni ztrácí dva body. Přesto jsou sešívaní hned z několika důvodů stále největším favoritem v honbě za mistrovským titulem. Prvním z nich je osoba zkušeného stratéga Jindřicha Trpišovského a stabilní osa mužstva. Červenobílí jsou na boj o titul dlouhodobě navyklí, a právě zkušenosti by mohly v závěru ročníku hrát velkou roli.

Nadstavba je totiž v nadsázce ligou uvnitř ligy. Spartu, pokud by přečkala na čele tabulky, čeká tlak, jaký mužstvo nezažilo. Letenští najednou nebudou v roli překvapivého konkurenta, ale týmu musejícího sbírat body. Týden, co týden. Současná Sparta přitom stále neprokázala, že dokáže zvládat náročné zápasy. Příkladem je jak říjnová porážka v Edenu 4:0, tak vypadnutí z Evropské konferenční ligy proti norskému Vikingu. A ostatně také poslední ligové derby, do něhož vstupovala v roli favorita.

iZdroj fotografie: AC Sparta Praha

Naopak sešívaní jsou na utkání pod tlakem zvyklí dlouhodobě. Hráči jako Ondřej Kolář, Peter Olayinka, Lukáš Provod, Tomáš Holeš nebo Lukáš Masopust zažili v klubu řadu náročných zápasů, což by jim mohlo v napjatém závěru ligy pomoci. Slavii by navíc mohl hrát do karet návrat výrazných jmen, která absentují kvůli plošné viróze. Mimo hru je David Jurásek, Ewerton, Taras Kačaraba, Petr Ševčík nebo Christos Zafeiris, tedy hráči s výrazným vlivem na hru.

Forma Sparty proti těžkým soupeřům? Nejasná

Rozjetá Sparta navíc na jaře těžila z příznivého losu a v posledních utkáních základní části ji čekají další dvě velké zkoušky. Utká se totiž se dvěma soupeři, které zřejmě vyzve také v nadstavbě. Jedním z nich je nevyzpytatelná Viktoria Plzeň, tím druhým bojovné Slovácko. Až proti družinám Michala Bílka a Martina Svědíka se ukáže skutečná síla současné Sparty. Dvoubodový náskok nad Slavií totiž může být rázem smazán ještě před nadstavbou.

iZdroj fotografie: AC Sparta Praha

Favoritem na titul proto zůstává pražská Slavia. Pro sešívané hrají zkušenosti, návrat důležitých hráčů i nejasné výsledky největšího soupeře v boji proti náročným soupeřům. Letošní dramatické vyvrcholení ligy však značí, že v nadcházejících letech mohou být souboje dvou pražských hegemonů na čele tabulky denním chlebem fotbalových fanoušků.

Získá mistrovský titul pražská Sparta, pražská Slavia nebo Viktoria Plzeň?

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články