Pavel Vrba se chystá do boje s Václavem Jílkem, kdo s koho?

i Foto: zimbio.com
                   

Šlágrem jedenáctého kola Fortuna ligy je bezesporu utkání mezi Viktorií Plzeň a Spartou Praha, které bude v mnoha ohledech specifické. Od obou klubů se totiž na začátku nového ročníku čekaly velké věci, jenže realita za sny výrazně pokulhává. Západočeši jsou nicméně zatím stále na druhém místě tabulky za vedoucí Slávií, Spartě náleží příčka sedmá. Trenéři Pavel Vrba a Václav Jílek byli svého času hojně diskutovanými osobami v mediálním prostoru i mezi fanoušky. Hovořilo se o nich zejména v souvislosti s případným vyhazovem. Nyní zvěsti, které předvídaly změnu, utichly. Jak si zkušení koučové povedou v přímém souboji?

Kluby doposud bojovaly s poměrně rozsáhlou marodkou

Sparta do nového ročníku rozhodně nevstoupila pravou nohou a smůla, pokud se to tak ještě vůbec dá nazvat, se jí drží až dodnes. Navíc jí stále chybí řada důležitých hráčů v čele s navrátilcem z Číny Bořkem Dočkalem, Václavem Kadlecem, Václavem Drchalem a Matějem Půlkrabem. Stopku za vyloučení v derby proti Slavii od disciplinární komise vyfasoval Benjamin Tetteh, takže se zapojil mezi fotbalisty, s nimiž Václav Jílek momentálně nemůže počítat. Ani pro tým s tak širokým kádrem, jaký je složen právě na Letné, to není jednoduchá situace.

Plzeň v průběhu prvních ligových kol přišla také o velké množství svých tradičních opor. Mimo hru byli ještě donedávna Roman Hubník, Joel Kayamba, Michael Krmenčík a otazníky visely také nad Adamem Hlouškem, který si v posledních zápase s Českými Budějovicemi zlomil nos. Všichni čtyři ovšem budou podle všeho do důležitého utkání připraveni. Marodku naopak ještě dlouho neopustí mladý Aleš Čermák, jehož absence v základní sestavě Viktorie je opravdu hodně znát.

Porovnání týmu v řeči čísel

Západočeši zapomněli na neúspěšné evropské poháry a naplno se obuli do české nejvyšší soutěže, která je teď pro ně jasnou prioritou. V posledních šesti kolech dokázali pětkrát zvítězit a jednu remízu si připsali na stadionu pražských Bohemians. Na kontě mají aktuálně 23 bodů ze třiceti možných. Viditelné zlepšení hlásí také kanonýr Michael Krmenčík, jenž se po dlouhém útlumu konečně dostává do formy, kterou předváděl před loňským zraněním kolene. V Plzni už se zkrátka zase jede na vítězné vlně a těžko říct, jestli to Sparta dokáže v současném rozpoložení nějak narušit.

Letenští za sebou mají šestici o poznání horších zápasů. Body dokázali uhrát jen proti Karviné, Baníku Ostrava a Zlínu. Oproti tomu podlehli Mladé Boleslavi, Slovanu Liberec, vysoko také Slavii v derby a remíza proti Olomouci to opravdu nijak zvlášť nezachránila. Hlavní bolístkou papírově silného týmu je především obrana, s jejíž skladbou si Václav Jílek nedokáže efektivně poradit. Na výběr má přitom hned z šesti stoperů, což je oproti ostatním celkům Fortuna ligy opravdu velký komfort. Jenže ani jeden z nich zatím není v optimální formě, takže možnost variací není momentálně výhodou.

Kdo nakonec ze hřiště odejde jako vítěz? Tuto neděli v 17:00 se rozhodne!

Foto: zimbio.com

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články