Premiere League se dočká pořádné porce novinek

i Foto: radiotv.cz
                   

Fotbal se neustálé vyvíjí a proto ani stará pravidla nemohou vydržet aktuální věčně. V České lize jsme byli kupříkladu svědky změny celého systému a také zavedení videorozhodčího. Podobným směrem se od nového ročníku vydá také prestižní anglická Premiere League, který s úderem podzimu zboří veškeré zaběhlé tradice a zkusí se více přiblížit moderním trendům ostatních světových soutěží. A co konkrétně se změní? O konečném pořadí celků v tabulce budou mimo jiné rozhodovat také vzájemné zápasy, přibude videoasistent rozhodčích a hráči si budou muset dávat dobrý pozor na své gólové oslavy.

Přihlédnutí ke vzájemným zápasům se v Premiere League objeví poprvé

V uplynulém ročníku anglické nejvyšší soutěže se o první příčku dlouhou dobu přetahoval budoucí mistr z Manchesteru City a Liverpool. Chvíli to dokonce vypadalo, že kvůli vyrovnanosti dojde s úderem posledního zápasu k rovnosti bodů, po níž by následovalo play-off o to, kdo nakonec usedne na pomyslném trůnu. To se naštěstí nestalo, ale pro vedení soutěže se jednalo o vztyčení varovného ukazováčku. Představitelé jedné z nejlepších fotbalových lig světa se proto rozhodli od nové sezóny sledovat vzájemné zápasy klubů, které v případě rovnosti bodů rozklíčují, kdo se ve finále bude radovat. V prvé řadě se bude přihlížet na bodový zisk a posléze počet vstřelených branek na soupeřově půdě.

Videorozhodčí se stane nedílnou součástí zápasů

Nejen v České republice, ale i všude ve světě se množí stížnosti na sudí, kteří v důležitých zápasech mnohem častěji chybují. Špatným rozhodnutím hlavních arbitrů by měl efektivně zabránit právě videorozhodčí, který se zatím všude spíše osvědčil. Samozřejmě, že i systém VAR má stále své mouchy a někdo může namítat, že s jeho příchodem se nic zásadního nezměnilo. Je to ovšem důležitý první krok, bez něhož by to s fotbalem šlo neustále z kopce. Uvidíme, s jakými ohlasy se v Anglii potká. U nás jsou zatím reakce publika, trenérů i hráčů samotným spíše rozporuplné.

Další změny, které určitě stojí za zmínku

V Premiere League se poměrně často rozdávali žluté karty za neadekvátní oslavy branek, při nichž si hráči v návalu emocích svlékali své stejnokroje. Od sezóny 2019/2020 si budou fotbalisté muset dávat pozor i v případě, že takto oslaví branku, která následně nebude uznána. Žluté karty se budou vůbec rozdávat mnohem častěji. Stejně jako v českých kruzích jimi totiž mohou být postiženi už i manažeři klubů. Ti kolikrát za pomezí hřiště předváděli blikance, kterými by některé prudké hráče ze svých družin hravě strčili do kapsy. První „napomenutí“ již obdržel trenér manchesterských mistrů Pep Guardiola při finále Superpoháru. Kdo další jej bude následovat?

Zimní přestávka není ve Fortuna lize žádnou novinkou. To v Anglii na žádné pauzy až donedávna nehráli. Od nynějška se ovšem hráči budou moci také na nějaký čas uložit k zimnímu spánku, ačkoli se délka anglické přestávky nedá s tou naší srovnávat. Datum závěru soutěže se tak alespoň částečně přiblíží konci lig ostatních. V neposlední řadě už se útočníci nebudou moci stavět brankářům do zdi.

To by bylo z těch hlavních novinek asi vše, co na ně říkáte?

Foto: radiotv.cz

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články