Jak si mladík Kovář vede ve slavném Manchesteru United?

                   

Česká fotbalová škola si umí ve světě jednou za čas udělat pořádné jméno! Své o tom ví také tuzemský talent Matěj Kovář, kterému je k dnešnímu dni teprve devatenáct let, už se mu ale přesto podařilo něco, o čem většina domácích fotbalistů marně sní celý život. Před rokem totiž přestoupil z rodného Slovácka do řad nejúspěšnějšího anglického klubu všech dob – Manchesteru United. Tam se uvedl v tom nejlepším možném světle, stala se z něj jasná jednička tamního juniorského výběru a má před sebou opravdu zářivou budoucnost. Jak se mu zatím na půdě prestižního celku líbí a kolik dojmů již stihl posbírat?

Legendární čeští brankáři konečně mají svého nástupce

Matěj Kovář je po velmi dlouhé době českým brankářem, který učaroval světovým klubům v takto útlém věku. Před ním se podobného úspěchu podařilo dosáhnout pouze Petru Čechovi, Pavlu Srníčkovi, Janu Stejskalovi nebo Luďku Mikloškovi. V případě dalších domácích brankářů už se o úspěchu takového rozsahu rozhodně mluvit nedá, ačkoli Tomáš Vaclík nebo například Tomáš Koubek také nedělají své zemi ani v nejmenším ostudu.

Kovář se ovšem všem dostupným měřítkům od útlého věku vymyká, čímž se nevyhnul přirovnávání k nejslavnějším českým brankářům. Sám mladík ovšem v rozhovoru pro deník iSport vysvětlil, že angažmá ve světovém klubu rozhodně není procházka růžovou zahradou:

„Je to skvělý pocit, ale taky je na vás neuvěřitelný tlak. Za United by chtěl hrát každý. Žijete s vědomím, že se na vás tlačí sto padesát takových, jako jste vy. Je to obrovská zodpovědnost, na každém tréninku musíte dokazovat, že do klubu patříte.“

Vzpomínky na domov občas vyvolají nostalgii

Ačkoli by stejného úspěchu jako Kovář chtěl dosáhnout asi každý mladý fotbalista, je nutné podotknout, že je za tím spousta práce a odříkání. Kovář dokonce v několika okamžicích vzpomínal na svůj mateřský klub, i když prý o správnosti svého rozhodnutí přestoupit nikdy nepochyboval:

„Přišel jsem do totálně jiného prostředí a je jasné, že se vám čas od času zasteskne po domově, ale nikdy jsem nelitoval. Hrát za značku jménem Manchester United je velká výzva, která se nemusí opakovat. Zatnul jsem zuby a šel jsem do toho. Mimochodem, už umím jezdit vlevo a mám vyřízené všechny papíry kvůli brexitu, pokud nastane.“

Samozřejmě, že jeho největším snem je probojovat se do tamního Áčka, kde se v současné době objevují hráči jako Paul Pogba, David de Gea, Luke Shaw, Fred, Nemanja Matič či Alexis Sanches. Kovář se dále pochlubil, že s fotbalisty této velikosti již několikrát přišel do styku buďto na trénincích, kam jej povolával jak trenér José Mourinho, tak Ole Gunnar Solksjaer, nebo při cestování na venkovní zápasy, kde zaujal pozici brankáře číslo 3. O tomto zážitku se Kovář také rozpovídal se slovy:

„Navázal jsem na to, co jsem začal v osmnáctce. Výsledkově to nebyl nejlepší rok, třeba v osmifinále juniorské Ligy mistrů jsme nečekaně vypadli s Midtjyllandem, ale z osobního pohledu se mi dařilo. Zhruba pětkrát jsem cestoval na zápas s áčkem United jako trojka, pokaždé to byl zážitek.“

Foto: manutdnewsfeed.com

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články