Kvůli obavám o bezpečnost neodcestuje Mchitarjan na finále

i Foto: plejer.cz
                   

Už dávno neplatí, že sport a politika nejsou provázané. Další důkaz tohoto tvrzení lze najít v kauze Henrika Mchitarjana, arménského záložníka londýnského Arsenalu, který z obav o bezpečnost neodcestuje do dějiště finále Evropské ligy Baku. Ázérbájdžán neudržuje s vlastí záložníky totiž diplomatické styky.

Finále Evropské ligy v Asii

Spousta fanoušků ale i funkcionářů se pozastavuje především nad tím, že finále Evropské ligy se vlastně ani nebude hrát v Evropa ale v Asii. O dějišti finále Evropské ligy rozhodla UEFA již před dvěma lety a většina fotbalové komunity se shoduje na tom, že se nejednalo o správné rozhodnutí. To může jistě potvrdit i samotný Arsenal, jehož záložník Mchitarjan ani neodcestuje s týmem do Baku. Jedná se o případ, který ve fotbalovém světě nemá obdoby.

Ačkoliv se stává, například v jižní Americe, že bezpečnost hráčů je ohrožena, největší hrozbou však bývají rozlícení fanoušci, kteří se nebojí zasypat autobus hostujícího celku různými předměty. Zde je však situace jiná, jelikož má politické pozadí a hráč by byl v ohrožení kvůli své národní příslušnosti. Jistě nejsem jediný, kdo si myslí, že toto do fotbalu opravdu nepatří.

Po zvážení rizik Mchitarjan neodcestuje

Z oficiálního vyjádření samotného Arsenalu vyplývá, že po zvážení rizik a společně po dohodě se samotným hráčem a jeho rodinou, neodletí Mchitarjan do dějiště finále. Arménský záložník byl již dříve ujištěn představiteli Ázérbajdžánu, že po dobu konání finále Evropské ligy by mu byla zajištěna bezpečnost, ani toto však Mchitarjana nepřesvědčilo ke změně názoru.

Opět se tedy dostáváme na začátek a prvotním problémem je již samotné místo, kde se bude finále Evropské ligy konat. Jelikož se bude hrát čtyři tisíce kilometrů daleko od domovských stadionů londýnských klubů, oba celky dostaly dohromady jen 12 000 vstupenek pro své příznivce. Kapacita stadionu, na kterém se finále odehraje, je přitom přes 65 000 míst. Dalším problémem je, že přímé letenky z Londýna do Baku během týdny, při němž se finále hraje, neseženete a ceny jiných letů s přestupy mohou vyjít na desítky tisíc korun. Je tedy jasné, že místo konání finále nebylo zvoleno šťastně a to hned z několika hledisek.

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články