Takto se dá vyzrát na problémy s klouby levně a přírodní cestou. Podívejte se, jak na to

                   

Bolestem kloubů se dá mnoha způsoby předcházet. Lze je například masírovat, jíst dostatek hořčíku, omezit fyzickou námahu, nekouřit, provádět cvičení zaměřená na kolena a další klouby nebo třeba aplikovat obklady na zmenšení otoku. Jenomže někdy ani tato prevence není dostatečná a bolest kolen se zhoršuje a zhoršuje. Zkuste porazit své bolesti přirozenou cestou s přírodními surovinami, aniž byste si museli kupovat drahé léky v lékárně. Zde najdete několik zajímavých tipů.

  1. Nápoj z kurkumy a mléka

Jednoduchá směs z kurkumy, mléka a medu má především uklidňující účinky. Hodí se pít především v podvečer nebo večer, než půjdete do postele. Jinak by se totiž mohlo stát, že budete po vypití ospalí. Bolesti kolen se vám ale jistě uklidní.

Potřeby: 1x polévková lžíce kurkumy, 1x čajová lžička medu, 1x sklenice mléka

Postup: Všechny ingredience vložte do hrnce a směs přiveďte k varu. Poté nechte na plotně na mírném ohni ještě 5 minut probublávat a teprve poté sejměte z plamene. Nelekejte se barvy, neboť kurkuma mléko zbarví dožluta. Směs vypijte ještě teplou.

iKurkuma s mlékem velmi dobře chutná.
  1. Směs do koupele z kajunského koření a jablečného octa

Koupele a lázně jsou na bolestivá kolena velmi dobrou volbou. V případě, že si ale do vody přidáváte nějaké silné koření, určitě není vhodné, být v koupeli celý ponořený. Raději si do vany jenom klekněte nebo si koupel pro koleno připravte v menší nádobě, kam se vám koleno vejde.

Potřeby: 1½ polévkové lžíce kajunského koření, 1x šálek jablečného octa

Postup: Obě suroviny smíchejte v menším hrníčku a poté nalijte do připravené teplé lázně. Namáčet koleno byste v ní měli cca 20 minut. Opakujte 1x denně.

  1. Zázvorový olej na pomazání

Ačkoliv zázvor většinu svých schopností prokazuje při konzumaci, i vnější aplikace má své výsledky. Kromě pevnějších nehtů a silnějších vlasů, se můžete externí aplikací zázvoru zbavit bolesti kolen.

Potřeby: 2 až 4 polévkové lžíce zázvorového oleje (lze ho vyrobit i doma smícháním olivového oleje a čerstvě nastrouhaného zázvoru, které společně necháte působit a poté scedíte)

Postup: Zázvorový olej si vmasírujte do bolestivého místa, aby se dobře vstřebal. Po asi půl hodině působení opláchněte koleno a tento postup opakujte každý den.

  1. Čaj z jalovce

Jalovec je velmi účinný na artritidu a bolesti kloubů obecně. Vytáhne vám z kolene otok i zánět a celkově zmírní všechny obtíže způsobení bolestí kolen. Pouze dávejte pozor na to, že jalovec není vhodný pro těhotné a kojící ženy.

Potřeby: 1x polévková lžíce sušeného jalovce, 1½ čajové lžičky medu, 1x šálek vody

Postup: Sušený jalovec zalijte horkou vodou a nechte louhovat. Po cca 10 minutách směs sceďte a pokud není příliš horká, můžete zamíchat med. Poté ihned konzumujte. Připravujte si ho 1x denně.

iČaj z jalovce není vhodný pro těhotné ženy.
  1. Koupel s epsomskou solí

Epsomská sůl je tvořená převážně síranem hořečnatým, který má blahodárné účinky pro zdraví. Lze ji užívat vnitřně, ale její vlastnosti jsou dobré i při vnějším použití. V případě bolesti kloubů vyzkoušejte koupel s touto solí. Pozor, koupel není vhodná pro osoby s vysokým krevním tlakem, srdečními chorobami nebo cukrovkou.

Potřeby: 1x šálek epsomské soli

Postup: Epsomskou sůl rozpusťte v připravené horké vaně. V tomto případě můžete do lázně celí, ačkoliv postačí i jenom vaše koleno. Namáčejte se alespoň 15 minut.

  1. Jablečný ocet s olivovým olejem na pomazání

Kombinace jablečného octa s olivovým olejem je velmi účinná na bolesti kolen a kloubů obecně. Čím kvalitnější jablečný ocet budete mít, tím lépe bude účinkovat. Nejlepší je domácí jablečný ocet.

Potřeby: 1x polévková lžíce jablečného octa, 1x polévková lžíce olivového oleje

Postup: Smíchejte obě suroviny a následnou směs dobře vmasírujte do oblasti kolene. Nechte působit zhruba 20 minut a teprve poté si kolene opláchněte a otřete. Aplikujte 1x denně.

  1. Nápoj z pískavice

Celým názvem pískavice řecké seno je už velmi dlouho používaná rostlina. Je vhodná jak v podobě masti, tak ji lze rovněž připravovat jako čaj.

Potřeby: 2x polévková lžíce pískavice, 1x šálek vody

Postup: Semínka s vodou smíchejte a dejte odstát do misky. Nechte celou noc a druhý den sceďte. Můžete konzumovat ihned studené nebo si čaj trochu přihřát a pít ho vlažný. Čiňte tak 1x denně.

iOdvar z pískavice vám uleví od bolesti kolenou.
  1. Eukalyptový olej na namazání

Přírodní olej připravený z eukalyptu nejen krásně voní, ale je také velmi účinný. Zmírňuje bolesti kolen a snadno se vmasíruje do pokožky. Má analgetické tlumící účinky.

Potřeby: 5 kapek eukalyptového oleje, 2 kapky olivového oleje, 5 kapek mátového oleje

Postup: V malé sklenici smíchejte všechny ingredience, aby se spojili v jednotnou směs. Teprve poté aplikujte na bolavé místo a dobře vmasírujte. Nechte působit asi půl hodiny a poté opláchněte. Opakujte 1x denně.

  1. Obklad z citrónu

Citróny jsou plné živin, vitamínu a dalších látek, které jsou zdraví prospěšné. Velmi dobré je čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu pít ráno na lačný žaludek, ale pokud vám konzumace citrónu není zrovna po chuti, potom můžete zkusit obklad.

Potřeby: 1x střední citrón, ½ šálku sezamového oleje

Postup: Citrón opláchněte a poté ho nakrájejte na tenké plátky, které vložte do gázy. Obvaz i s citrónem vložte do sezamového oleje a nechte, aby se nasákl. Poté přiložte na bolavé místo a nechte 10 minut působit. Poté opláchněte. Denně opakujte 2x.

  1. Hořčičný olej na namazání

Hořčičný olej je velmi dobrý na prohřátí celého organismu, čímž zlepšuje také krevní oběh, mírní bolesti i zánět.

Potřeby: 2x polévková lžíce hořčičného oleje, 2 až 3 stroužky česneku

Postup: Do malého rendlíku nalijte olej a zahřejte ho na mírném ohni. Poté přidejte nastrouhaný nebo najemno nakrájený česnek. Směs nechte bublat cca 15 minut a poté sejměte. Ještě vlažný olej dejte na koleno a proměňte. Působit byste tuto směs měli nechat hodinu, poté koleno opláchněte. Opakujte 2x týdně.

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články