Suché plody mohou být výborným zdrojem bílkovin a zdravých rostlinných tuků, lískové ořechy mohou mít i něco navíc.
Při své honbě za dokonalou potravinou můžete narazit na spoustu tipů ohledně toho, co jíst více a čemu se naopak vyhýbat. K tomuto tématu je vhodné říct, že je potřeba složky svého jídelníčku pravidelně obměňovat, abyste dostali všechny potřebné živiny. I občasné přidání lískových ořechů může mít na váš organismus velice pozitivní dopad díky látkám, které obsahuje.
Výživové hodnoty vypadají příznivě
Na začátek je vhodné uvést, že i takových lískových ořechů existuje více druhů, proto upřesníme, že bude řeč převážně o nejběžnější a nejprodávanější evropské odrůdě. Ta se pěstuje zejména v Turecku, odkud pochází až 60 % veškeré světové produkce lískových ořechů. Jiné druhy, jako je například americký, který se tolik neprodává, nemusí obsahovat stejné látky jako evropský.
Ve sto gramech lískových ořechů najdete především tuky, těch se zde nachází rovnou 62 g. O zbytek váhy se dělí bílkoviny s podílem 15 g ze sta, vláknina o obsahu 9 g na 100 a sacharidů se zde nachází pouhých 8 g, z čehož 4 g tvoří cukry. O dalších látkách je potřeba uvažovat tak, že se zde nacházejí ve zbytkovém množství, některé z nich však i tak stojí za zmínku.
Jaké další benefity vám přinesou lískové ořechy
Tyto suché plody obsahují také řadu vitamínů a minerálů, jako například vápník, draslík, železo, ale také jisté množství fosforu. Z vitamínů je nejvíce zastoupen E a B6, všechny výše zmíněné látky spolu působí příznivě na činnost mozku a podporují imunitní systém. Mononenasycené rostlinné tuky navíc prospívají správné funkci srdce a s kombinací s omega-3 odbourávají cholesterol.
Tyto ořechy navíc mohou posloužit jako zdravá svačinka v období, kdy se snažíte zhubnout. To především díky tomu, že se jedná o potravinu bohatou na bílkoviny při nízkém obsahu sacharidů, navíc se po porci ořechů cítíte déle sytí. Nepřehánějte to však s množstvím, žaludek nedokáže ořechy efektivně rozkládat, proto je potřeba je důkladně rozkousat nebo rozdrtit, a i tak pojídat v menším množství.