Na Letné si nikdy nezahrál, teď ve Francii bojuje o evropské poháry. Neúcta, kterou jsem zažil, byla hrozná, tvrdí

                   

Ve Spartě odehrál jen 32 minut, přesto dnes hraje francouzskou Ligue 1 a s Montpellierem bojuje o účast v evropských pohárech. Příběh srbského fotbalisty Mihaila Ristiće, který nikdy na Letné v domácím dresu do utkání nezasáhl, však pro dnes pětadvacetiletého reprezentanta skončil šťastně, přesto na ztracený rok nerad vzpomíná.

„Neúcta, kterou jsem zažil, byla hrozná. Nebyl jsem jediný, s kým se takhle zacházelo. Byl to nejtěžší rok v mé kariéře. Každý den jsem se snažil najít motivaci,“ prohlásil nedávno pro ruik.cz.

Když se v roce 2018 objevil na roční hostování mladý talent ruského Krasnodaru Ristić, skloňoval se zejména jeho široký potenciál. Ten však nikdy naplno neukázal, za dvanáct měsíců se objevil na trávníku jen čtyřikrát – jako střídající hráč nastoupil na závěrečné minuty do utkání v Teplicích, Karviné, na Slovácku a byl svědkem i závěrečného vypadnutí Sparty z Evropské ligy v utkání se Suboticou.

Další šance však již srbský mladík nedostal. I proto bylo překvapením, když si jej za zhruba 600 tisíc eur (15 miliónů korun) jen pár týdnů po konci sparťanského trápení vyhlédl francouzský Montpellier. Ten však moc dobře věděl co dělá. Ristić se v dresu jihofrancouzského celku skvěle uchytil, za Hérault Sport Club odehrál více než pět desítek utkání a patří k základním stavebním kamenům obrany aktuálně devátého celku Ligue 1.

Pětadvacetiletý obránce navíc sbírá i starty za srbskou reprezentaci, v jejímž dresu nedávno přispěl i k pětigólové výhře utkání Ligy národů nad Ruskem. Celkem rodák z Bijeljina nastoupil k šesti reprezentačním startům.

„Chtěl bych to ukončit tím, že mi Sparta ukradla celý rok mé kariéry. Někteří lidé, kteří tam pracovali, si nezasloužili působit v tak skvělém klubu, kterým Sparta je. Můžu jim ale i poděkovat, protože jsem silnější člověk a už mě asi nic nemůže překvapit. Nebyl jsem dobrý pro Spartu podle některých, ale můžu hrát francouzskou Ligue 1 nebo za srbskou reprezentaci,“ prohlásil nedávno v rozhovoru pro ruik.cz.

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Tobiáš Cimrman

Zobrazit další články