Kvůli stresu tloustneme. Těchto 10 antistresových bylinek vám uleví

                   

Přibírání na váze, úzkost, deprese, strach, problémy se spánkem, špatná paměť, nervozita, podrážděnost, zažívací problémy,… To všechno jsou důsledky stresu a nervů. Antidepresiva jsou v dnešní době jedněmi z nejčastěji předepisovaných léků. Dokonce se odhaduje, že jedna čtvrtina populace trpí psychickými problémy a mnoho z nich je zahání právě léky. Ty ale mohou mít na naše zdraví i nepříjemné dopady.

Léky na úzkost a stres

Jak již bylo řečeno, léky na léčbu psychických stavů jsou užívány velmi často. Jenom v Americe se předpokládá, že téměř tři čtvrtě obyvatel denně polyká nějaký prášek na předpis. A dokonce polovina užívá až dva léky denně! Přitom léky na předpis mohou mít celou řadu vedlejších negativních účinků. Nejčastěji se jedná o:

  • výpadky paměti
  • myšlenky na sebevraždu
  • problémy s chůzí
  • křeče
  • dezorientace a špatná koordinace
  • špatná pokožka
  • zežloutlé bělmo očí
  • těžkost jazyka spojená s nesrozumitelností mluvy
  • halucinace

Přírodní cesta je mnohdy ta nejlepší

I když je stres spíše civilizační nemoc, přesto je na něj příroda připravena. Mezi rostlinami nalezneme mnohé, které mají pozitivní účinky proti stresu a úzkosti.

  1. Heřmánek

Heřmánek je lék na mnoho zdravotních neduhů. Podle posledních studií dokáže mimo jiné redukovat i symptomy úzkosti. Jedinci s generalizovanou úzkostnou poruchou potvrzují, že při konzumaci heřmánkového čaje se cítí lépe. Vyzkoušejte heřmánkový čaj na noc, aby se vám lépe spalo. K zakoupení je i v podobě extraktu nebo kapslí.

  1. Levandule

Pro své účinky je velmi známá v aromaterapii, kde se používá pro uklidnění nervů. Už ve starověkém Egyptě ji přidávali do voňavek a v Řecku zase do koupelí. Léčí nespavost, nervozitu a pomáhá se soustředěním. Zmírňuje bolesti hlavy a dříve se užívala i k léčbě depresí. Levanduli lze konzumovat v podobě čaje, ale postačí i jen její vůně v difuzéru nebo vonném spreji. Přidat si ji můžete i do koupele.

iLevandule je výborná i jako olej do koupele.
  1. Meduňka lékařská

Meduňka obecně uvolňuje tělo, zklidňuje nervy, zlepšuje pozornost a paměť. Rovněž je ale velmi dobrá na spánek a snížení úzkostného stavu. Výhodou je, že meduňku si klidně můžete vypěstovat doma a do čaje si ji dávat čerstvou.

  1. Mučenka

Její léčivé schopnosti spočívají v sedativních účincích. Mučenka se už po staletí připravuje v podobě čaje, který má pozitivní vliv na úzkost, hysterii, stres, záchvaty a nespavost. Podle studií by to mělo být způsobeno tím, že zvyšuje hladinu jisté kyseliny v mozku, čímž se dociluje uvolněného stavu. Jejích schopnosti lze přirovnat k léku oxazepamu.

  1. Kozlík lékařský

Kozlík se obvykle podává v podobě čaje nebo kapslí na doplnění stravy. Jeho chuť a vůně ale není zrovna dvakrát příjemná, proto jej užijte rychle a následně zapijte nebo ho užívejte v kombinaci s jinými bylinkami jako je heřmánek nebo meduňka. Kozlík je mírné sedativum, takže se vám po něm bude chtít spát, ale především vaše úzkostné stavy zmizí.

iKozlík lékařský má drobná bílo-růžová kvítka.
  1. Rozchodnice růžová

Tato bylinka reguluje aktivitu našeho nervového systému – tj. hloubku našeho dýchání, frekvenci tepu srdce, nevolnost, zimnici nebo omámenost. Kromě toho také produkuje serotonin, který navozuje pocit štěstí. Jedná se o lidovou bylinku pocházející ze Skandinávie a Číny.

  1. Vanilka

Stejně jako levandule je i vanilka často užívaná v aromaterapii. Už jenom její vůně dokáže uvolnit tělo a uklidnit nervy. Posiluje psychiku a zlepšuje náladu. Aby vanilka působila není přitom nutné ji konzumovat, postačí jenom její vůně.

iVanilka připomíná i Vánoce a slavnostní pohodu.
  1. Indický ženšen

Ashwagandha či indický ženšen je bylina, jež je součástí tradiční ayervédské medicíny. Užívá se v podobě různých doplňků stravy nebo ve formě čaje, který je ještě možná účinnější. Do povědomí se tato bylina dostala díky studii, který prokázala, že pomáhá léčit agorafobii. Snižuje totiž stres a posiluje nervový systém.

  1. Rozmarýn

Běžná součást kuchyně, a přesto tak účinná proti úzkosti. Rozmarýn lze využívat v aromaterapii nebo ho přímo konzumovat. Má vliv na naše nervové buňky, které uvolňuje. Snižuje tak napětí a přináší tak kýženou úlevu od úzkosti. Při jejím užívání ale dávejte pozor na kombinace s léky, mohlo by to mít neblahé účinky.

  1. Třezalka tečkovaná

Třezalka je velmi účinná bylinka, kterou můžete zakoupit v lékárně a konzumovat v podobě čaje nebo doplňků stravy. Výrazně uvolňuje nervové napětí. Vhodná je při depresích nebo silné úzkosti. Při jejím užívání ale dávejte pozor na konzumaci jiných léků – může ovlivňovat jejich účinnost. Především v případě hormonální antikoncepce, jejíž účinky může snižovat.

iTřezalka výrazně tlumí deprese.
Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články