Antonín Panenka promluvil o finančních problémech fotbalistů. Někteří spoluhráči nemají ani na léky

Finanční situace některých bývalých fotbalistů je tristní. I proto se slavný kanonýr československého týmu Antonín Panenka snaží hráčům pomáhat.

i Zdroj fotografie: FAČR
                   

Legendární střelec pražské Bohemky a Rapidu Vídeň si během kariéry přišel na pěkné peníze. Za 357 zápasů v těchto klubech nasázel 139 gólů. Mistr Evropy z roku 1976, v němž zařídil Československu nezapomenutelným dloubákem zlaté medaile, je slavný po celém světě Jenže někteří jeho spoluhráči takové štěstí neměli. I proto vznikla Nadace fotbalových internacionálů, která se snaží bývalým hráčům v krizi pomáhat.

Panenka se snaží pomáhat

„Zdaleka ne všichni internacionálové se během kariéry mohli na důchod zajistit. Snažíme se jim ve stáří pomoci aspoň zajištěním potřebných vyšetření, léků nebo třeba vánočními finančními příspěvky,“ pospal pro ČTK Panenka trable některých spoluhráčů. „Proto oslovujeme významné společnosti, aby se staly našimi dlouhodobými partnery,“ doplnil legendární exekutor standardních situací, který je v nadaci předsedou její správní rady.

Nejen hokejisté. Ruské miliony zlákaly i bývalého českého fotbalového reprezentanta

Nadace fotbalových internacionálů pomáhá především bývalým reprezentantům v důchodovém věku. Někteří totiž bojují se světem mimo zelené trávníky a nemají důstojný život. Panenka sám dobře ví, jak dostane zabrat tělo profesionálního sportovce. Má za sebou mj. operace kyčelních kloubů. V roce 2020 navíc po covidu prodělal oboustranný zápal plic.

Reprezentace vylepšila dojem

Na páteční tiskové konferenci se také pětasedmdesátiletý velikán rozpovídal o výkonech současného národního týmu, který se po úvodním kolapsu v Lize národů dostal do čela tabulky. „Na posledním srazu reprezentace dojem z úvodní prohry s Gruzií trochu vylepšila. Věřím, že to nebyl jen záblesk, mužstvo už přece jen ukázalo určitou herní tvář,“ sdělil prezident Bohemians Praha 1905.

Slavný český fotbalista se pustil do kritiky reprezentačního trenéra. Udělal to už dříve

O atmosféře v týmu se baví i s Jaroslavem Veselým, koučem vršovického celku, který dělá reprezentačnímu trenérovi Ivanu Haškovi asistenta. „Ale nikomu neradím. Vždyť Ivan má k ruce celý štáb lidí. Včetně fyzioterapeutů nebo analytiků. To za nás vůbec nebylo. Kolikrát stačil jen jeden trenér a stejně 25 lidí ukočíroval,“ žertoval pro ČTK Panenka.

Na SportechŽivě jsme také psali o českém reprezentantovi, který ve 28 letech ukončil kariéru.

Věříte, že česká reprezentace vyhraje skupinu v Lize národů? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články