Bývalý sparťanský útočník Kuchta si stěžuje na nové angažmá. Stýská se mu po Rusku

Adaptaci v novém klubu si bývalý sparťanský útočník Jan Kuchta představoval asi jinak. Kritizuje styl hry, ve kterém se cítí ztracený. Fotbalově to zatím není ono.

i Zdroj fotografie: AC Sparta Praha
                   

To by nebyl on, aby se mu zase něco nelíbilo. Bývalý sparťanský útočník Jan Kuchta se rozpovídal o novém angažmá v Dánsku. A nadšený zrovna není. „Myslel jsem, že adaptace bude snazší. Ale hrajeme úplně jiným stylem, než na jaký jsem byl zvyklý ze Sparty. Rozestavení 4-4-2 a docela kostrbatá výstavba hry. Dva roky jsem trénoval určitá schémata. Teď se najednou nemám čeho chytit. Do vápna, kde bývám nejužitečnější, nelétají skoro žádné centry, krajní obránci na ně nemají prostor,“ vysvětlil.

Kuchta: Nedostávám přihrávky

Změna je to pro něj obrovská. Přitom tvrdí, že hráči jsou kvalitnější než ve Spartě. „Kluci si věří, nejsou alibisti. Neradi se zbavují balonu, když vědí, že to zvládnou sami. Takže trhám obranu náběhy, ale vlastně jim dělám prostor, aby si mohli vystřelit. Přihrávku často vůbec nedostanu,“ popisuje sedmadvacetiletý útočník svoji úlohu na hřišti. Nabízí se tedy otázka, jestli v případě Kuchty nesáhl FC Midtjylland vedle a nehledal typově jiného hráče.

Český fotbalista boural opilý. Trojnásobně překročil povolený limit

„Zřejmě si dali do systému nějaké zadání a vyjel jsem jim tam zrovna já. Zvykám si těžce, to přiznávám. Bavil jsem se o tom s Polákem Buksou, který teď střílí góly. Říkal mi, že se na začátku cítil úplně stejně. Dával za sezonu deset gólů hlavou. Teď se k hlavičkování vůbec nedostane a musí hrát kombinačně. Ani já jsem si nemyslel, že to bude taková fuška. Ale zvládl jsem horší věci, zvládnu i tohle,“ je si jistý Kuchta, který zavzpomínal i na Rusko.

Zůstal by v Moskvě

Kdyby nepřišla válka, byl by tam prý ještě teď. „Na začátku bylo vážně všechno super, i peníze, to nebudu tajit. Jediný problém byl, že jsem nedostal víza pro rodinu, takže jsem byl v Moskvě sám. A jakmile začala válka, nebylo o čem přemýšlet. Chtěl jsem pryč,“ řekl Kuchta, kterému se i přes počáteční potíže v Dánsku líbí. „Dánsko je skvělá země a Midtjylland skvělý klub, ze kterého se možná dá odrazit ještě dál,“ dodává český reprezentační útočník.

Nejlépe placený fotbalista Sparty uvěřil podvodnici. Sám je vyšetřován kvůli lichvě

Ten je při každém tréninku i zápase stejně jako jeho spoluhráči pod přísným dohledem. Dánský klub je známý svým propracovaným kondičním systémem. „Část trenérů vůbec nechodí na trávník, jen vyhodnocují data. Stojí vedle hřiště, a když prší, sednou si pod stříšku. Celou dobu kontrolují čísla na tabletu, pak ho zaklapnou a hotovo. Sám data moc neřeším. Ani se v nich tolik neorientuju. Po zápase se třeba taky zajímám, kolik jsem toho naběhal a v jaké intenzitě, ale víc vědět nepotřebuju,“ dodal Kuchta pro iDnes.

Na SportechŽivě jsme také psali o zářezu, kvůli kterému čeští fotbalisté přišli o výhru nad Ukrajinou.

Udělal Kuchta přestupem do Dánska chybu? Napište nám svůj názor do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články