Zlatý český olympionik Macháč září. Jeho kouče vyhodili z reprezentace

Olympijský hrdina Tomáš Macháč předvádí životní tenis. Ale dál ho vede člověk zapletený do podvodů s dotacemi. Dostal však vyhazov z české reprezentace.

i Zdroj fotografie: ATP Tour
                   

Tomáš Macháč prožívá sezonu snů. Po zisku olympijského zlata s bývalou partnerkou Kateřinou Siniakovou dokazuje, že to umí i ve dvouhře. A jak. Na turnaji v Šanghaji senzačně vyřadil po výsledku 7:6, 7:5 druhého hráče žebříčku Carlose Alcaraze. Poprvé v kariéře tak postoupil do semifinále turnaje série Masters. Měl jsem pocit, jako bych hrál proti hráči z elitní pětky. Jeho úroveň byla tak vysoká. Nedal mi žádnou  šanci,“ pochválil českého tenistu Alcaraz. Třiadvacetiletý Macháč je přitom v pořadí ATP až na 33. místě.

Macháč vyřídil Alcaraze

„Rychlost míčků od něj byla neuvěřitelná. Já se na kurtu cítil dobře, trefoval jsem údery, dobře jsem se pohyboval. Ale v některých chvílích jsem vůbec nevěděl, co s tím mám dělat,“ přiznal Alcaraz. Čtyřnásobného grandslamového šampiona Macháč porazil poprvé v kariéře. Dobře měl našlápnuto také v Davis Cupu, jenže tam českého hráče zastavily křeče.

Olympijský vítěz z Nagana opustil český hokejový svaz. Kvůli spolupráci s StB došlo k ostré hádce

Právě na Davis Cup nevzpomíná Macháč zrovna v nejlepším. A nemohou za tou jen zdravotní trable, kvůli kterým skrečoval i další zápas po pár minutách. Do Valencie, kde Češi neúspěšně bojovali o postup do play off, musel odcestovat bez svého trenéra. Daniel Vacek je totiž zapleten do dotační aféry na Českém tenisovém svazu (ČTS), v níž figuruje jako jeden z obviněných. „S ohledem na obecně známé skutečnosti s týmem Vacek neodletěl,“ potvrdil pro Sport jeho odvolání PR manažer ČTS Karel Tejkal.

Obviněný trenér Vacek

Rodák z Berouna Macháč si však trenéra jinak po svém boku ponechal, za což schytal kritiku. Pokud se ale obvinění prokáže, může o třiapadesátiletého bývalého úspěšného tenisu přijít. A to by pro něj byla velká ztráta, vždyť to spolu za téměř šest let dotáhli k velkým úspěchům. Vacek čelí obvinění v kauze dotačních podvodů na tenisovém svazu stejně jako jeho bývalý prezident Ivo Kaderka a bývalý Vackův deblový parťák Vojtěch Flégl.

Český reprezentant se postaral o rekord v NHL. Stačil mu k tomu jeden zápas

Vacek dle policie vystupoval za firmu Sofos vlastněnou jeho manželkou Klárou a vystavoval faktury za smyšlené či nadhodnocené služby při turnajích. Prý se jedná se o částky v řádech několika milionů. Podle policejního spisu si Vacek, někdejší majitel fotbalového Baníku Ostrava, nechal dokonce fakturovat i služby za zajištění ekonomických a organizačních služeb Macháčovi.

Na SportechŽivě jsme také psali o českém reprezentantovi, kterého vyhodili z několika klubů.

Co říkáte na formu českého tenisty? Napište nám svůj názor do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články