Český fotbalový reprezentant popsal, jak zaháněl deprese z operací. Ještě teď má husí kůži

Fotbal mu zřejmě nebyl souzený. Častá zranění a špatný psychický stav svedly českého reprezentanta na temnou stranu síly. Pomohla mu až odborná pomoc.

i Zdroj fotografie: FK Mladá Boleslav
                   

Není první ani poslední. A nejen pro mladé fotbalisty by mohl sloužit jako odstrašující případ. Řeč je o bývalém hráči Mladé Boleslavi Tomáši Fabiánovi, který ve své kariéře podlehl hazardu a nadměrnému pití. Spouštěčem byla častá zranění a strach, že se nebude moct vrátit zpátky na zelený trávník. „Po první operaci kyčle jsem se dozvěděl, že už se nemusím vrátit k fotbalu. Bylo mi teprve jednadvacet,“ popsal pro MF Dnes Fabián.

Fabián a invalidní důchod

„Po druhé jsem byl zralý na invalidní důchod. Pak mi museli dvakrát na každém koleni operovat meniskus, do toho plastika vazů v kotníku. Depresi z toho všeho jsem utápěl v kasinu. Tam mi bylo dobře,“ prozradil dnes už pětatřicetiletý fotbalista. „Zatímco při ruletě a na automatech vás kasino vždycky obere, poker ovlivnit můžete. Myšlením, fintami, intuicí,“ řekl Fabián, který si kartami vydělal slušné peníze, aby je pak utopil právě v automatech a na ruletě.

Fotbalového útočníka ze zlatého národního týmu našli pod mostem

To ale nebylo všechno. K vysedávání v kasinu se přidalo častější pití a velký problém byl na světě. Naštěstí se Fabián rozhodl vyhledat odbornou pomoc. „V Bohnicích to bylo nekompromisní. Ještě teď z toho mám husí kůži. Jednali se mnou jako s jinými závislými. Žádné speciální zacházení. Jsi troska, tak poslouchej! Jak jste jednou závislý, existuje jediná cesta k návratu. Je drsná,“ zamyslel se bývalý mládežnický reprezentant, který se v pavilonu 35 nevzdal.

Všude byl hrozný smrad

„Byl tam hrozný smrad všude okolo. Smrad z lidí, kteří se do léčebny dostanou z ulice. Přiveze je záchranka, protože jsou totálně na kaši. Přivezou je policajti, protože dělají vylomeniny. Já byl navoněná kopačka, ale pomoc jsem potřeboval taky. Musel jsem si vyčistit hlavu, přiznat si, co mě trápí, srovnat priority,“ řekl Fabián, který v Bohnicích strávil měsíc. „Jakmile jsem vyšel ven a za plotem kouknul na nebe, vážil jsem si každé maličkosti,“ dodal.

Rázná obměna českého národního týmu. Fotbalové derby zamíchalo kartami

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tomáš Fabián (@tomasfabian4444)

V Boleslavi dostal překvapivě druhou šanci. „Trenér Weber si mě ráno pozval do kanceláře a za pět minut jsme byli domluvení. Já přitom myslel, že mě odstřelí. Nakonec jsem hrál první dvě ligová kola v základu, než mi zase prasknul meniskus,“ povzdechl si hráč, který v první lize za Mladou Boleslav odehrál celkem 64 zápasů a dal 6 gólů. Jeho tělo prostě neakceptovalo fyzickou náročnost profesionálního sportu. Důležité ovšem je, že se dokázal dostat z toho nejhoršího. „Jsem šťastný, nesázím, abstinuju. Ať se děje cokoli. Prostě čistá hlava,“ dodal Fabián, který nyní hraje ČFL za SK Benátky nad Jizerou.

Na SportechŽivě jsme také psali o českém fotbalistovi, kterého trenér Hašek stále ignoruje.

Co říkáte na osud Tomáše Fabiána? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články