Fotbalového útočníka ze zlatého národního týmu našli pod mostem

Slavný kanonýr národního týmu vyhrával trofeje, měl téměř vše. Fotbalový reprezentant ale po kariéře zmizel. Nalezli ho až pod mostem. Stal se s z něj bezdomovec.

i Zdroj fotografie: Slovan Bratislava
                   

Spoluhráči ani fanoušci to nedokážou pochopit. Mistr Evropy z roku 1976 Marián Masný to po fotbalové kariéře úplně zabalil. Není žádným tajemstvím, že několik let žil na ulici jako bezdomovec. Údajně spával pod stříškou na říční navigaci Dunaje. To už naštěstí neplatí. Syn Marián mu sehnal v Bratislavě na petržalském panelákovém sídlišti malý byt, kde důchodce, který v polovině srpna oslavil čtyřiasedmdesátku, přebývá.

Masný dal v lize 103 gólů

Na kontě má nejen zlato z Bělehradu, ale i bronz ze šampionátu o čtyři roky později. Ve finále v roce 1976 i v boji o třetí místo v Neapoli proměnil penaltu. Kromě toho Masný získal v letech 1974 a 1975 ještě dva ligové tituly se Slovanem Bratislava. Hrál za Bánovce nad Bebravou, za Duklu Banská Bystrica a od roku 1971 oblékal jedenáct let dres Slovanu. V lize dal sto tři gólů a v reprezentaci jich nastřílel v pětasedmdesáti zápasech devatenáct.

Se Spartou hrál v Lize mistrů proti Ronaldovi. Život mu zlikvidoval jeden faul

Béla, jak mu říkali přátelé a spoluhráči po jeho starším bratrovi Vojtěchovi, rovněž reprezentantovi, se na mistrovství Evropy 1976 dostal do novinářského All Stars týmu. V anketě Zlatý míč pro nejlepšího hráče v Evropě skončil na devátém místě. Naháněly ho evropské velkokluby. V roce 1982 byl před podpisem lukrativní smlouvy s Olympiakosem Pireus, řeckým mistrem. Jenže propadák na světovém šampionátu ve Španělsku znamenal, že tehdejší šéfové československého fotbalu reprezentantům přestupy ven zatrhli.

Zmizel z povědomí

„Marián byl v pohodě, nijak se z kolektivu nevyčleňoval, žil s námi, prožíval všechna vítězství i neúspěchy,“ vzpomíná na kolegu ve zlatém útoku z mistrovství Evropy 1976 Zdeněk Nehoda. „Nedá se říci, že jsme byli vysloveně kamarádi, mnohem blíže měl k Jankovi Švehlíkovi, s nímž hrál za Slovan Bratislava,“ vybavuje si nynější hráčský fotbalový agent.

Osudné chyby trenéra Sparty v derby. Přiznal, že ho Slavia zaskočila

„Ale nikdy by mě nenapadlo, že se až tak vytratí a vlastně úplně zmizí na dlouhý čas z povědomí,“ diví se Nehoda. „V roce 1983 jsem odešel do německého Darmstadtu, Mariána pustili vydělat si nějaký šilink do rakouského Neusiedlu,“ připomíná, že součástí jakéhosi trestu za nepovedený šampionát ve Španělsku, bylo zahraniční angažmá nižší úrovně. „Od té doby jsem ho neviděl,“ uzavírá smutně Nehoda.

Na SportechŽivě jsme také psali o zvláštním souboji vysokých čelních předtsavitelů.

Co říkáte na odchod Masného z fotbalové scény? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články