Těžké období slavného českého hokejisty. V Rusku se nakazil nebezpečnou nemocí, přesto musel hrát

Obdivovaný hokejista a krásná modelka patří k nejslavnějším českým párům. Ale stejně jako mnoho dalších museli v životě překonat velmi těžké časy. Šlo o život.

i Zdroj fotografie: NHL.com
                   

V létě spolu oslavili dvacetileté výročí. Hokejový velikán Patrik Eliáš a moderátorka Petra Eliáš Voláková mají krásný život, vychovávají dvě krásné dcery Sophii a Kailu. Jsou moc spokojeni. Ale jedno období by nejraději vymazali. „Patrik tehdy málem zemřel na žloutenku, kterou se nakazil v Rusku během výluky v NHL. Bylo to vážné. Šlo o žloutenku typu A, byla v té době v Moskvě epidemie kvůli špatně balené vodě, což nikdo netušil,“ vzpomínala Petra Eliáš Voláková v pořadu Superchat.

Eliáš musel dál hrát

Jenže to nebylo vše. Jeho organismus už v té době bojoval s další vážnou chorobou. Jenže jak už to v Rusku bývá, vedení týmu to nezajímalo. Eliáš musel hrát. „Netušili jsme, že měl v té době také mononukleózu. To jsou dvě nejhorší nemoci, které se v játrech můžou potkat. Rusové to řešili po svém. Měl vysoké horečky, bylo mu zle, dali mu obrovskou dávku antibiotik a poslali ho na led. Ale žloutenka způsobuje to, že začne otékat mozek a játra. Kdyby dostal náraz na ledě, tak by mohl umřít. Bylo to hodně dramatické,“ uvedla moderátorka.

Český hokejový reprezentant opakovaně napadl rozhodčího. Hodně lidí ho odsoudilo

Nyní 48letý Eliáš nebyl ve vysokých horečkách ani schopen odcestovat domů do Česka. „To bylo v začátku našeho vztahu. Takže v té době, kdy se dvojice romanticky vodí za ruce, tak my řešili otázky života a smrti. Patrika jsme složitě transportovali do Čech, kde mu v nemocnici zachránili život a mě v prvních dnech informovali, že může opravdu nastat cokoli. A že když to dobře dopadne, tak se nikdy nevrátí k vrcholovému sportu,“ dodala Petra Eliáš Voláková.

Těžko to snášel

Eliáš se ale tehdy v Česku příliš dlouho nezdržel a odletěl do Států, kde se vložil do péče klubového lékaře New Jersey. Hodně času však Eliáš strávil i na Floridě. Tam se o něj staral specialista na hepatitidu. „Byly to pro něj hodně těžké chvíle. Kvůli nemoci se nemohl vůbec namáhat, a to on těžko snášel,“ poznamenal jeho hráčský agent Martin Stloukal.

Český hokejový reprezentant pil ze Stanley Cupu, jeho jméno ale na poháru chybí

Dlouho to nevypadalo dobře. Nakonec se ale Eliáš k hokeji po dlouhém období vrátil. Nejúspěšnější český útočník v historii NHL po Jaromíru Jágrovi odehrál v zámořské lize 18 sezon, ve 1 240 utkáních nasbíral 1 025 bodů a dvakrát vyhrál Stanley Cup (2000 a 2003). Jeho poslední léta ale ničila zranění (zejména pochroumané koleno), závěrečný duel odehrál 9. dubna 2016.

Na SportechŽivě jsme také psali o šíleném pravidlu, které chtějí v hokeji zavést.

Co říkáte na kariéru Patrika Eliáše? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články