Legendární český záložník zkritizoval vedení Sparty. Nový stadion? Jde o peníze

Představte si, že by dnes nějaký český fotbalista motal hráče Barcelony? Nemyslitelné. Historie ale jednoho takového pamatuje. Bohužel ho brzdila častá zranění.

i Zdroj fotografie: Creative Commons / David Sedlecký / CC BY-SA 3.0
                   

Lumír Mistr byl v devadesátých letech jednou z opor pražské Sparty, se kterou vybojoval pět ligových titulů. Šikovný záložník zaujal zejména svým památným výkonem na Letné proti hvězdné Barceloně, kterou český klub porazil 1:0. Letos oslavil někdejší fotbalový reprezentant, který se v současnosti živí jako hlídač v radotínském areálu s pracovními oděvy, už 55. narozeniny.

Mistr: Byl jsem pecháček

Mistr musel bohužel kariéru ukončil už ve třiceti. Jeho kolena byla v dezolátním stavu. „Vždyť já měl za kariéru sedmnáct operací. Kolena, kotníky, rameno, nos. A to nepočítám zlomeniny, o kterých jsem ani nevěděl a srostly samy. Byl jsem asi pecháček, přesto bych neměnil. Byly to krásné časy,“ zavzpomínal pro iDnes.

Český fotbalista dostal nekompromisní trest za ovlivňování zápasů. Jde o nejzávažnější případ v historii

I proto měl jen dva starty za federální reprezentaci. „Nebylo mi souzeno. Přece nechcete po trenérech, aby brali chromajzla. Většinou mě přibrzdilo zranění. Jako před stříbrným Eurem v Anglii. Přitočil se ke mně trenér Uhrin, suprový člověk a férový chlap: Máňo, jestli se dáš do pořádku, pravá záloha bude tvoje. A já byl marod, takže díru do světa udělal Karel Poborský. Přeju mu to,“ dodal Mistr, který hrál na sklonku kariéry také za Příbram a v řeckém v Arisu Soluň.

Na Letnou zanevřel

Spartu občas sleduje, ale na Letnou nechodí. Poslední permanentku v roce 2016 zahodil. „Od té doby jsem tam byl asi třikrát, čtyřikrát, ale to jsem tam byl se svým kamarádem, rybářem Jirkou. Vždy měl volnou permici, tak mě přemluvil, ať se jdu podívat. Od té doby vůbec, nemá volné lístky, tak nechodím,“ řekl loni Mistr pro web PrahaIN.

Z kanonýra fotbalové reprezentace je bezdomovec. Popsal pád na dno

Sparta mu prý nikdy nenabídla čestnou lóži či vstupenky zdarma. „A ani po tom netoužím, nechtěl bych to od nich,“ naznačil ne zrovna ideální vztahy s letenským vedením. Osobně se mu nelíbí, že se tradiční český klub bude stěhovat na Strahov. „Sparta je na Letné odjakživa a myslím, že by tam měla zůstat. Myslím, že by to šlo, šel by předělat. Nevím, do toho se nechci pouštět, ale myslím, že tam hrají obrovskou roli peníze,“ zkritizoval Mistr vedení klubu před rokem.

Na SportechŽivě jsme také psali o raketově rostoucí hodnotě opory Sparty.

Co říkáte na příběh Lumíra Mistra? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články