Z kanonýra fotbalové reprezentace je bezdomovec. Popsal pád na dno

Sázel branky za reprezentaci, hrál na mistrovství světa, na kontě má dokonce ligový titul. Dnes je ale z fotbalového génia muž, který spí pod mostem.

i Zdroj fotografie: Nadace fotbalových internacionálů
                   

Góly střílel za Zlín, Brno či pražskou Bohemku. V lize jich dal Petr Janečka celkem 105. Jedna z legend československého fotbalu, která válela i na světovém šampionátu ve Španělsku v roce 1982, je na tom ale v posledních letech zle. Zřekla se jej rodina, na čas dokonce musel za mříže a dlouhodobě žije na ulici. Krutý osud navíc často zapíjí.

Janečka: Někdy pil tři dny

„Došly mi peníze z fotbalu, rozvedl jsem se, začal jsem mít problémy s alkoholem. Někdy jsem pil tři dny. Když to přišlo, pil jsem rum po deckách. Nedopadlo to dobře. Přespával jsem v autě, půl roku jsem byl ve vězení. Ale já se polepším,“ řekl bývalý fotbalový reprezentant Janečka, který svůj příběh popsal pro Paměti národa.

Hodnota sparťanského čaroděje je od příchodu na Letnou čtyřnásobně vyšší. A dál raketově roste

Dvakrát neúspěšně bojoval se závislostí. „Byl jsem v Kroměříži v léčebně, vydržel jsem nepít dva a půl roku. Zařídil jsem si předčasný důchod, dostávám něco přes sedm tisíc měsíčně, zbytek jde na dluhy. Moje blbost, nedbal jsem výzev k zaplacení. Nejvíc dlužím za šaliny a trolejbusy,“ prozradil Blesku šestašedesátiletý Janečka.

Rodina ho nechce

„Mým největším problémem je, že nemám kde bydlet. Rodina mě nechce, to vím. Na ubytovnu nechci já, moc chrápu. Rád bych si našel jednoduché bydlení, třeba v buňce, moc bych si přál dělat vrátného, ne sekuriťáka, ale vrátného,“ sdělil muž, jehož jméno znali na celém fotbalovém světě.

Český fotbalový reprezentant odešel za desítky milionů do Ruska. Jeho sen ale brzy skončil

V přípravě na MS dal Brazilcům před 107 tisíci diváky na slavném stadionu Maracaná v poslední minutě vyrovnávací gól. „Po zápase si se mnou chtěl vyměnit dres Zico, ale naši funkcionáři nám řekli, že když to uděláme, dostaneme pokutu. No, vyměnil jsem si ho. A v dalším zápase s Argentinou ještě s Maradonou. Předseda ČSTV Himl mi pak za to dal pokutu sedm tisíc korun,“ prohlásil Janečka. „Dresy už nemám, rozdal jsem je řezníkům a zelinářům. Měl jsem pak od nich vzadu v krámě všechno, co se nedalo sehnat,“ doplnil.

Na SportechŽivě jsme také psali o tom, jak hvězdu fotbalového nároďáku podvedl blízký člověk.

Co říkáte na příběh Janečky? Napište nám svůj názor do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články