Bývalý kouč fotbalové Slavie trénuje v Arsenalu. Zatím je to propadák

Nečekané angažmá přijal někdejší kouč fotbalové Slavie a mistr ligy s Libercem. V klubu dokonce usedl na dvě židle najednou. A jde si svou cestou.

i Zdroj fotografie: FC Zlín
                   

Za šest sezon v první lize vedl čtyři kluby, odkoučoval 89 zápasů. Pak se ale postupně vytratil. V červnu Josef Csaplár začal pracovat jako sportovní ředitel Arsenalu Česká Lípa. Známý televizní expert si nakonec ale řekl i o post hlavního trenéra ve třetiligovém týmu. Výsledky zatím nejsou slavné. Za osm zápasů vydoloval sedm bodů, 12. celek v tabulce má navíc nejhorší obranu v celé soutěži.

Csaplár: Dovoluji si luxus

Hned v prvním zápase Arsenal pod jeho vedením porazil Živanice (3:1). Pak ale prohrál s rezervou Liberce (0:4) i Jablonce (1:2). „Zápas jsme zvládli herně. Bohužel rozdíl mezi hrou a výsledkem je zatím odlišný. Výsledky jsou samozřejmě smutné. Musíme se ale radovat z toho, jak vypadá hra v našich složitých podmínkách. Musíme se s tím naučit žít,“ řekl Csaplár pro Deník.

Kanonýrovi Realu Madrid zamotala hlavu o pět let starší žena. Mají jasně stanovené hranice

Ligovou premiéru Csaplár jako kouč zaznamenal v Příbrami před dlouhými 26 lety. Po nejvyšší soutěži se rodákovi z Ostrova nad Ohří nějak zvlášť nestýská. „Tuhle pozici si užívám. Já si vlastně 50 let dovoluji určitý luxus. Žiju si svůj život bez ohledu na to, co mi kdo doporučuje. Platí to i o fotbale. V České Lípě mě to naplňuje. Máme tady sice menší neúspěchy, ale energie mám stále dost,“ uvedl někdejší trenér Slavie, Liberce nebo Zlína, v němž působil ještě v sezoně 2019/20.

Jablonec předvedl antifotbal

S týmem se snaží hrát atraktivní fotbal, ale zatím ho sráží laciné chyby. „Snad se brzy naše hra přetaví ve výsledky. Já rozhodně nechci hrát tak, jak to u nás předvedl Jablonec. Z jeho strany to byl antifotbal. Tenhle svět mě opravdu nezajímá,“ prohlásil. „To není prostě moje DNA. Takhle neumím a ani nechci přemýšlet. S hráči se o tom neustále bavím. Nikdo z toho nemá radost, ale měnit to nechci. Drtivá většina trenérů je pod stejným tlakem a bohužel tomu podlehne,“ doplnil Csaplár.

Vůdce fotbalové Sparty ohromil Anglii. Jeho příběh dojal miliony lidí

A právě proto je podle něj nyní český fotbal tam, kde je. „Naše česká reprezentace je výsledkem toho, jak u nás vnímáme fotbal. Všichni tady řešíme výsledek, tabulku a určitý ranking. Pak vidíme náš nároďák na Euru nebo jeho vystoupení v Gruzii. Přesně tohle říkám našim majitelům,“ konstatoval Csaplár, vítěz ligy a čtvrtfinalista Poháru UEFA s Libercem ze sezony 2001/02, který trénoval i v řeckém Panioniosu Athény a polské Wisle Plock. V roce 2008 také působil krátce jako hráčský skaut anglického Evertonu.

Na SportechŽivě jsme také psali o děsivé síle současné Slavie.

Co říkáte na pojetí hry kouče Csaplára? Napište nám svůj názor do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články