První případ v historii. Hokejový reprezentant přišel o půl sezony kvůli nekalým praktikám

V moderní hokejové éře se ještě nic takového nestalo. Účastník mistrovství světa v Praze a Ostravě porušil pravidla a dostal přísný disciplinární trest.

i Zdroj fotografie: Team USA Hockey
                   

Takový trest nejslavnější hokejová soutěž světa nepamatuje. Vedení NHL loni v říjnu distancovalo na 41 zápasů za sázení na sport útočníka Ottawy Shanea Pinta. Dnes třiadvacetiletý Američan byl tak prvním potrestaným hokejistou za sázky v moderní éře. Představitelé ligy uvedli, že vyšetřování neodhalilo, že by Pinto sázel na zápasy NHL.

Pinto: Přijímám odpovědnost

Hříšník Pinto se kál. Chybu si uvědomil a za svůj prohřešek se v prohlášení omluvil. „Chci se omluvit NHL, Senators, svým spoluhráčům, fanouškům, městu Ottawě a především své rodině. Přijímám plnou odpovědnost za své činy a těším se na návrat na led se svým týmem,“ řekl pro web NHL americký útočník.

Český reprezentační kanonýr má blízko do NHL. Dohlíží na něj slavný krajan

Představitelé klubu uvedli, že až si odpyká trest, rádi ho přivítají zpět. „Shane Pinto je cenným členem našeho hokejového klubu. Je to okouzlující, inteligentní mladý muž, jenž udělal špatná rozhodnutí, která vedla k jeho potrestání. Víme, že svých chyb lituje. Ottawa Senators plně podporují pravidla NHL o sázení,“ dodalo vedení klubu.

Za 140 utkání nasbíral již 70 bodů

Svůj trest si Pinto „odseděl“ a do NHL se vrátil v lednu. A v impozantním stylu. Hned ve svém prvním utkání proti Philadelphii si připsal asistenci, v dalším duelu s Montrealem už zaznamenal i gól. Za zbylých 41 zápasů stihl nasbírat 9 branek a 18 asistencí. Celkem v zámoří za 140 utkání vstřelil 30 branek a přidal 40 nahrávek.

Hokejový reprezentant zatčen kvůli vojně. Na NHL čekal devět let

Kariéru amerického reprezentanta, který letos nastoupil i ve čtvrtfinále hokejového MS v Praze proti českému výběru (Češi vyhráli díky gólu Zachy 1:0), poznamenala kromě stopky za sázení také dlouhá pauza kvůli operaci ramene. Každopádně klub jeho schopnostem věří. Uzavřel s ním nedávno smlouvu, za kterou mu během dvou let vyplatí téměř 170 milionů korun. Snad je Shane neprosází.

Na SportechŽivě jsme psali také o kauze v hokejové extralize, po níž se ozvali šéfové klubů.

Co říkáte na trest, který Pinto obdržel? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články