Zlatý padák pro českého reprezentačního trenéra. Po vyhazovu dostane miliony

Někdo by asi mohl říct, že je to pro českého kouče poslední dobou velký sešup. Ale on se může po vyhazovu vlastně docela smát. Čeká ho vysoké odstupné.

i Zdroj fotografie: FAČR
                   

Židle se pod ním hodně kývala, až nevydržela. Trenér Jaroslav Šilhavý skončil u ománské fotbalové reprezentace. Dvaašedesátiletý kouč, který s českým národním týmem dokázal dvakrát postoupit na mistrovství Evropy, měl v arabské zemi dvouletou smlouvu, ale vydržel v ní pouze sedm a půl měsíce.

Šilhavý měl jasný cíl

Šilhavý měl jasný cíl. „Je to pro mě velká sportovní i životní výzva. Snem mnoha lidí v Ománu, který se teď stává i naším snem, je kvalifikovat se na mistrovství světa 2026,“ uvedl Šilhavý pro iDnes. Světový šampionát se koná ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku, poprvé na něm nastoupí osmačtyřicet týmů místo dosavadních dvaatřiceti. Šilhavý a Omán na něm ale budou pravděpodobně chybět.

Sparta postrachem Ligy mistrů. Zisky jsou rekordní, letenská kasa se plní miliony

Podle ománského svazu se obě strany na odchodu někdejšího stratéga Slavie dohodly. Za koncem dlouholetého úspěšného hráče ale stojí spíše výsledky a nespokojenost vedení. Šilhavý opouští celek po dvou zářijových porážkách, které ománská reprezentace utrpěla ve třetí fázi asijské kvalifikace o mistrovství světa s favorizovanými soupeři Irákem a Jižní Koreou.

Vaz mu zlomily dvě porážky

Úvod u ománské reprezentace mu vyšel. Na jaře si připsal tři vítězství po sobě a jednu remízu a s mužstvem z prvního místa postoupil do třetí fáze světové kvalifikace. V ní ale tým na úvod podlehl dvěma favoritům. Mužstvo je po dvou zápasech jedné ze tří šestičlenných skupin na posledním místě.

Souboj Sparty s Priskem v Lize mistrů v ohrožení. Kouč českých mistrů ztrácí důvěru

Jelikož by mu ale původní smlouva vypršela v roce 2026, čeká kouče nejspíš zlatý padák. Podle médií měl Šilhavý u ománské reprezentace brát přes milion korun měsíčně (dvojnásobek toho, co dostával od českého svazu). Podle odhadů by tak mohl dostat odstupné přibližně 17 milionů korun.

Dvaašedesátiletý Šilhavý před ománskou štací, do níž nastoupil se svým českým týmem – asistenty Jiřím Chytrým, Milanem Veselým, kondičním trenérem Pavlem Čvančarou a analytikem Františkem Ševínským, vedl pět let českou reprezentaci. Po druhém postupu loni v listopadu však po sílící kritice veřejnosti sám odstoupil. Jeho nástupce Ivan Hašek čelí po posledním srazu také velkému tlaku, jak jsme psali na SportechŽivě.

Co říkáte na konec Šilhavého u ománského týmu? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články