Zásadité potraviny vás ochrání před obezitou, rakovinou i chorobám srdce. Které to jsou?

                   

Civilizační choroby jsou v dnešní moderní době čím dál častější záležitostí. Rychlé občerstvení, sedavé zaměstnání, stres, spěch, chemicky ošetřené potraviny a další vymoženosti jsou příčinou onemocnění jako je například obezita, rakovina, revma, zácpa, syndrom vyhoření, diabetes, mrtvice, infarkt, apod. Většinu těchto nemocí si zaviníme sami svým vlastním přístupem. Ačkoliv mnohdy víme, že to, co děláme, je nezdravé, nechceme s tím nic dělat. Tím ale ohrožujeme své vlastní zdraví.

Nastavení našeho těla

Lidské tělo je samo o sobě nastavené tak, aby mělo trochu vyšší než neutrální pH. Tím pádem je jeho přirozená mikroflóra spíše zásaditá. Svým životním stylem a zlozvyky ho překyselujeme a tím pádem snižujeme svou imunitu. Tělo je potom náchylnější k různým nemocem, které zvládnou podlomit naše zdraví i na poměrně dlouhou dobu. Se správnou stravou se ale všemu dá snadno předejít. Zásadité potraviny jsou chutné a zdravé a zároveň snižují riziko onemocnění. Zkuste je alespoň částečně zařadit do svého jídelníčku a uvidíte, že se budete cítit mnohem více fit.

  1. Meloun – známé a sladké ovoce, které je u nás snadno dostupné. Asi nejlepší variantou je meloun červený, který obsahuje vysoké procento vody, a proto není ani nijak kalorický. Ve své syrové podobě pročistí tělo od škodlivých látek.
  2. Pohanka – lepší než pšenice nebo žito je tato obilovina, která zaplní žaludek a dodá energii. Je dobrá na srdce, a protože dokáže zasytit, je také dietní.
  3. Mangold – salát původně ze Středomoří, který je velmi zásaditý. Má nasládlou chuť a dokáže tělo ochránit před bakteriemi a viry.
  4. Avokádo – zdroj zdravých tuků a olejů. Posiluje srdce a ne nadarmo se mu říká superpotravina.
iZdroj zdravých tuků a olejů pro naše tělo.
  • Lněná semínky – nebo také olej z nich obsahuje velký podíl vlákniny a vitamínu E. Má protizánětlivé účinky.
  • Olivový olej – opět potravina pocházející ze Středomoří. Olivový olej je znám pro svou výjimečnou chuť a také zdravotní účinky. Je protizánětlivý, obsahuje spoustu minerálů a vitamínů. Rovněž je zdrojem zdravých tuků.
  • Brokolice – snižuje cholesterol. Je zdrojem vitamínu C, draslíku a fosforu.
  • Ananas – vhodný na hubnutí, záněty, bolesti kloubů, otoky a revma.
  • Citróny – ačkoliv by se mohlo zdát, že tento významný zdroj vitamínu C je díky své kyselé chuti spíše podporou kyselého prostředí, v těle působí zásaditě. Pomáhá tělu v boji s chřipkou a dalšími příznaky nachlazení.
  • iZdroj vitamínu C, který chutná v zimě i v létě.
  • Mrkev – zdroj betakarotenu. Zlepšuje zrak, nezatěžuje žaludek.
  • Česnek – známé přírodní antibiotikum, které snižuje vysoký krevní tlak. Podporuje také imunitu a je zdrojem mnoha tělu prospěšných látek.
  • Pomeranč – zdroj vitamínu C a draslíku. Vhodný proti projevům astmatu, horečce a funguje i na uklidnění nervů.
  • Okurka – obsahuje spoustu vody, která tělo hydratuje. Pokožka je potom jemnější vyživená.
  • Hroznové víno – zdroj vitamínů a antioxidantů. Výrazně pomáhá na vysoký krevní tlak a další projevy nemocí.
  • Bobulovité ovoce – jahody, maliny, ostružiny a především borůvky, jsou zdrojem antioxidantů.
  • iBorůvky jsou významným zdrojem antioxidantů.
  • Kadeřávek – obsahuje látky, které se projevují svými účinky proti rakovině.
  • Grapefruit – obsahuje významný podíl vitamínu C a A. Doporučuje se ho jíst pravidelně.
  • Quinoa – obilovina, která obsahuje vysoké procento bílkovin. Reguluje cukr v krvi.
  • Mango – pročišťuje střeva a má detoxikační účinky.
  • Květák – najdete v něm vitamín C, draslík a fosfor.
  • Petržel – je zdrojem vitamínů A, C, B, E, železa, vápníku a sodíku. Pomáhá na trávení, upravuje zažívání. Detoxikuje od škodlivých látek.
  • Mořské řasy – významný zdroj železa a jódu. Jsou opravdu výraznou zásaditou potravinou, takže snižují překyselení organismu.
  • Papája – odstraňuje z těla škodliviny tím, že napomáhá peristaltice a celkové funkci střev.
  • iPapája je sladká a velmi dobře chutná.
  • Špenát – zelenina s výrazným obsahem vitamínů a minerálů, prospěšných pro naše zdraví.
  • Kyselé zelí a další fermentované potraviny – jedná se o přírodní probiotikum, které si poradí s narušenou střevní mikroflórou.
  • Banány – jsou zdrojem draslíku a dalších výživných látek. Jsou často označovány jako superpotravina.
  • Alfa-alfa klíčky – snadno se tráví, nezatěžují žaludek. Jsou plné enzymů a látek, podporujících hormonální a vnitřní rovnováhu.
  • iAlfa-alfa klíčky lze najít také pod názvem vojtěška.
    Diskuze Vstoupit do diskuze
    100 lidí právě čte
    Autor článku

    Matěj Pokorný

    Zobrazit další články