Poznejte 11 důvodů, proč jíst ovesnou kaši

                   

Oves je jednou z nejzdravějších obilovin vůbec, přestože je to kulturně nejmladší plodina na Zemi. Dříve byl považován za plevel, později se z něj vyráběly kroupy. Dnes jsou nejoblíbenější ovesné vločky.

i

11 důvodů proč si dát ovesnou kaši

  1. Dodá vám energii na několik hodin – díky vyváženému složení sacharidů, bílkovin a tuků spolu s vlákninou pořádně zasytí. Kaše má vysoký sytící index, což je ukazatel, který vyjadřuje schopnost nasytit a odsunout nové pocity hladu. 100 gramů tepelně neupravovaných suchých ovesných vloček přitom představuje celkem 342 kcal. Z toho je bílkovin 12,3 g, tuků 6,11 g, sacharidů 59,5 g a vlákniny 8 g. 100 g uvařených vloček má 88 kcal.
  2. Obsahuje řadu výživných látek – klidně můžete ovesnou kaši označit za superpotravinu. Obsahuje mangan, fosfor, hořčík, měď, železo, zinek, kyselinu listovou, vitamíny skupiny B, vapník a draslík, sacharidy, bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny
  3. Pomáhá při hubnutí – ovesné vločky obsahují beta-glukan, rozpustnou vlákninu, která vytváří v žaludku hustý gel, který zpomaluje trávení. Pocit sytosti může trvat několik hodin.
  4. Lze ji jíst při bezlepkové dietě – oves neobsahuje žádný lepek. K jeho zanesení může dojít při mletí vloček ve mlýně. Celiakům tedy doporučujeme bezlepkové vločky, které běžně koupíte.
  5. Má příznivý vliv na střevo – díky vysokému obsahu vlákniny má ovesná kaše příznivý vliv na střevo, které příznivě stimuluje a nedochází tak k zácpě.
  6. Reguluje krevní cukr – nízký glykemický index ovesných vloček znamená, že vstřebávání sacharidů je velmi pomalé a nevyvolává nebezpečné hladiny cukru.
  7. Bojuje proti inzulinové rezistenci – inzulin reguluje hladinu cukru v krvi. Rezistence znamená, že tělo inzulin produkuje, ale nereaguje na něj. Tím dochází ke zvýšení hladiny cukru a způsobit tak vznik cukrovky.
  8. Podporuje kardiovaskulární systém – beta-glukan snižuje hladinu cholesterolu v krvi a odstraňuje tak nejčastější příčinu onemocnění srdce.
  9. Snižuje krevní tlak – oves snižuje krevní tlak a odvrací vznik hypertonie. Beta-glukan rozšiřuje cévy a snižuje tlak.
  10. Posiluje imunitu- beta-glukan posiluje imunitu a obranyschopnost organismu. Tělo se tak účinně brání bakteriím, virům a plísním.
  11. Snižuje riziko vzniku rakoviny – oves je bohatý na antioxidanty a vlákninu. Konzumace ovesné kaše je účinnou prevencí před vznikem rakoviny tlustého střeva a rakoviny prsu i dalších onemocnění.

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články